Spoetnik V schiet vooralsnog aan de EU voorbij

Hoe handig is het om het Russische coronavaccin Spoetnik V toe te laten tot de Europese Unie? Het zou fantastisch zijn als de EU dit ‘berenvaccin’ zou krijgen, want het beschermd voor 95 procent tegen corona. Niks mis mee? Toch wel, want met dit vaccin betreden we onmiddellijk een geopolitieke jungle.

Zoals de verhouding EU-Rusland nu is maakt het vaccin bitter weinig kans op toelating. De Russen staan trouwens niet te trappelen het serum snel aan de EU te leveren, al roepen ze van wel. Vergeet het, de ontwikkelaars van het laboratorium Gamaleya hebben contact gehad met het EMA, maar een aanvraag is nog steeds niet ingediend. Wel lieten ze hun interesse blijken voor een versnelde beoordeling, maar dan moeten ze het middel wel eerst aanmelden.

Alleen EU-buitenbeentje Hongarije trekt zich nergens wat van aan en spuit Spoetnik V. Het middel moet wel goed zijn, want het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet is er vol lof over, maar Poetin heeft zich er nog steeds niet mee laten inenten.

Macht

Behalve de Europese toelating zijn er ook politieke overwegingen om het middel te laten staan. Rusland levert het immers niet uit liefdadigheid, maar vooral om zijn macht te exploiteren. Het is niet verbazingwekkend dat Spoetnik V vooral geleverd wordt aan autocratische regimes, landen waar Rusland het goed mee kan vinden. Aan de EU heeft de Beer een broertje dood. We krijgen wel te horen dat er onmiddellijk honderd miljoen vaccins leverbaar zijn, maar wie nadenkt weet dat zoiets onmogelijk is. Ook in de autocratische landen waar Rusland aan levert komen niet zoveel Russische vaccins binnen. Argentinië kreeg er in eerste instantie 800.000, 600.000 voor Hongarije en 100.000 vaccines voor Venezuela. Natuurlijk, er zijn meer landen waarin geinjecteerd wordt met het ‘berenvirus’, maar tel je die allemaal bij elkaar op dan nog haal je de honderd miljoen doses niet.

Zolang Spoetnik V buiten de EU blijft moeten we het doen met Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, daar komen bij: Janssen en Novavax en wie weet Regeneron. Het prikken in de EU gaat steeds sneller, dus ook zonder vaccin van de Beer redden we het wel.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.