Stroom uit kernenergie is de toekomst

Kernenenergie. In de jaren zeventig moest ik er niets van hebben. Nu zie ik het als een kans om de CO2 uitstoot te verminderen en daarmee de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Kernenergie is weer helemaal terug. Wind- en zonne-energie kunnen onze economie niet op het gewenste peil houden. Moeten straks al die elektrische auto’s rijden op stroom uit zon en wind? Dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Is alleen kernenergie zaligmakend? Nee, vergeet ook waterstof en biomassa niet, bovendien kan CO2 ondergronds worden opgeslagen. Allemaal mooi en schoon, toch zorgt kernenergie voor de krachtigste brandstof, schoon en altijd present.

Met veilige thorium-reactoren, die er nu nog niet zijn maar wel in de pijplijn zitten, moet het mogelijk zijn om over dertig jaar de stap naar nucleaire energie te zetten. Thorium-reactoren produceren minder afval. Andere energiemaatregelen zijn zeker niet slecht, maar te afhankelijk van het weer (zonne- en windenergie), zorgen voor het verdwijnen van steeds meer bos (biomassa) en een langdurige zoektocht naar de meest milieuvriendelijke oplossing voor de ontwikkeling van waterstof en CO2-opslag.

Nucleaire energie is bij ver niet de meest vriendelijke energie. Wellicht is het zelfs duurder dan zonne- en windenergie, al toont onderzoek van ENCO aan dat het niet duurder is, vast staat dat het ons voldoende schone energie levert om de economie op peil te houden en zelfs verder te laten groeien. Kernenergie is beter dan het toe laten van gas uit Rusland. Kiezen we voor die optie dan kan de economie maar zo veranderen in een geopolitiek steekspel. Op die gevaarlijke mogelijkheid zit niemand te wachten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.