Vaccineren gaat veel te traag

De uiterst verderfelijke rellen in de diverse steden zijn een behoorlijke schade bij alles wat ons nog te wachten staat. Omvergeworpen en in brand gestoken auto’s blijven lang kleven op het netvlies, evenals kapotgeslagen ruiten en winkelplunderingen. Veel belangrijker is de traagheid en onhandigheid waarmee in Nederland gevaccineerd wordt tegen Covid-19.

Terwijl andere landen vaart zetten achter het vaccineren loopt Nederland hiermee erbarmelijk achter. Op 6 januari begonnen we in Veghel met vaccineren – weet je nog: Sanna Elkadiri kreeg er de eerste prik. Daarmee waren we zo’n beetje het laatste land in Europa. Alleen in Bosnië, Kosovo en Moldavië is nog niemand gevaccineerd.

Schrikbarend

Volgens de laatste cijfers zijn er in Nederland nu ruim 135.000 mensen ingeënt: 0,8 procent van onze bevolking, dat is schrikbarend laag. Het Verenigd Koninkrijk heeft 10 procent van de bevolking ingeënt. Buiten Europa zijn Israël – 40 procent – en de Verenigde Arabische Emiraten – 25 procent – ware koplopers.

Volgens de media verlopen de inentingen voorspoedig, maar de werkelijkheid is anders. Bel je de GGD voor een afspraak, dan sta je daar lang in de wacht. Heb je ze eindelijk aan de lijn dan kom je niet meteen in aanmerking voor de begeerde prik. Als je geluk hebt sturen ze je pas twee weken later door naar een priklocatie ver buiten je woonplaats. Zorgverleners uit Utrecht moesten een prik halen, niet in Houten, maar in Lelystad.

AstraZeneca

Ook de storing in de levering van het AstraZeneca-vaccin voorspelt weinig goeds. Zoals het er naar uitziet krijgt Nederland van de bestelde 2,3 miljoen vaccins slechts 920.000 doses binnen. Bovendien is het ook niet geruststellend  dat de EU al honderden miljoenen euro’s heeft neergeteld voor dit vaccin, terwijl er mogelijk nog niets van is geproduceerd. En dat is niet alles. We hebben ook te maken met een tijdverschuiving van de tweede, extra besherming biedende, prik.

Dit alles overziend is er slechts één conclusie mogelijk: maak je borst maar nat, want het grootste deel van Nederland zal nog (heel) lang moeten wachten op een inenting, terwijl het coronavirus muteert en muteert en een steeds ernstiger bedreiging vormt.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.