Veranderingen na corona

Ook aan de coronaplaag komt een eind. Na corona zal er veel veranderd zijn en nog meer veranderen. Gaat de wereld op slot? Ik denk het niet, maar niemand komt ongeschonden uit deze wereldcrisis tevoorschijn. Wat kunnen we verwachten?

Technologie gaat ons strenger bewaken. Reken op verplichte apps die je gezondheid aanGaat de wereld op slot? de autoriteiten melden. Dat tast je privacy aan, maar dat nemen we voor lief, want een pandemie van dit kaliber willen we niet nogmaals meemaken.

Gaat de pandemie langer duren, dan moet je reken op selectie aan de poort. De ziekenhuizen raken overvol. Ben je oud of hulpbehoevend, dan is er geen plaats meer voor jou en zul je eerder overlijden.

Corona zorgt in elk geval voor schonere lucht. Maar ook voor oplopende spanning door thuiszitten. Je houdt het misschien twee weken vol, misschien een maand, maar dan…. Ook buitenlopen doe je niet meer rustig, want stel je voor, iedereen kan je besmetten. Thuiswerken kan gaan knellen, zeker als je het doet met een gezin om je heen.

Ook de politiek verandert. Rutte is nu daadwerkelijk de premier van alle Nederlanders. Tien jaar premierschap betalen zich uit. Er zijn nu maar weinig Nederlanders die hem zijn vierde kabinet niet gunnen. Hij excelleert in ad hoc oplossingen en regelrechte aanpassingen, deze crisis is voor hem uitstekend zwemwater. Groot voordeel, we zijn eerder geneigd naar de koning te luisteren dan naar Baudet of Wilders. Maar wat als de pandemie lang gaat duren en het vet van de economische botten verdwijnt?

Tot slot: naar verwachting komt er straks een belastingaanpassing voor ZZP’ers, want het zal ons niet gebeuren dat we nogmaals steun verlenen aan ZZP’ers die te weinig verdienen en voor die steun voorheen geen cent betaalden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.