Verder met het oude kabinet

Hé, hallo, de Kamerverkiezingen waren op 17 maart, vandaag is het 16 juli en nog steeds geen nieuw kabinet. Terwijl de samenstelling toch niet zo moeilijk is. Gewoon verder met het oude kabinet. Hoewel, er is gezocht naar iets nieuws maar links noch (uiterst) rechts krijgen, zoals het er nu naar uitziet, toegang tot een nieuw kabinet.

We zitten middenin in de coronacrisis, de nood is hoog maar nee, het demissionaire kabinet gaat rustig voort. Benoemt een paar nieuwe bewindspersonen en stelt de rest uit tot na de zomer.

Waarom duurt het zo lang? CDA en de VVD weigeren linkse partijen, de CU wou eerst niet met Rutte door en D66 wilde de PvdA en GroenLinks erbij wat de conservatieven afwijzen. Het CDA kreeg een flinke knauw van de lijsttrekkersverkiezing en het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt, dat kostte de partij een belangrijke Kamerzetel en veel goodwill. Is dat goed voor het landsbelang? De conservatieve VVD/CDA halen er hun schouders over op. Landsbelang? Schiet op, alleen de macht telt. Demissionair regeren kan best.

Veel tijd is besteed aan een reportage over het werk van Sigrid Kaag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het zou allemaal niet onafhankelijk zijn. Veel ophef over geschrapte glazen champagne in Niger en geen gordel op de achterbank. Politiek in een notendop Wat bomt het? Niks, maar daarmee stond de lijsttrekker van D66 mooi in de hoek.

Kijk liever naar de struikelende CDA’er Wopke Hoekstra. Of naar de oerconservatieve Gert-Jan Segers (CU), die de premier afwees maar wederkeerde naar de verlosser.

Na tien jaar kun je er donder op zeggen: Rutte 4 is Marks laatste kabinet. Hoe het mogelijk is dat hij na zoveel mankementen het land nog steeds bestuurt is geen raadsel. Het ligt aan de kiezers, die hebben niet altijd gelijk. Ze stemmen vooral op mooie praatjes en een vriendelijk gezicht.

Even in het kort de mankementen van Rutte 3 (het is een niet volledige rij): de stijgende woningnood en boeren benoemen tot de grootste vervuilers zijn aardige binnenkomers. Verder heeft Nederland voor 770 miljoen euro aan aandelen KLM overgenomen, maar het bedrijf is verzwakt door de overname van Air France. En er gebeurde meer dat niet tevreden stemt: terug naar 100 op de snelweg, belastingvoordeel voor grote bedrijven, willens en wetens financiële steun uit de Golfstaten aan moskeeën achterhouden. En toch boekte de VVD met 34 zetels een eclatante overwinning.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.