Vliegveld Deelen na bevrijding dumpplaats Canadezen

16 April 1945 jaagt de 8th Canadian Hussars door Gelderland. Om 9 uur vallen ze de vliegbasis Deelen bij Arnhem aan. Sherman tanks en infanterie nemen het vliegveld binnen twee uur in. Hierbij komt 1 tankchauffeur om het leven en verliezen ze drie tanks, waarvan een door eigen vuur.

Op de Fliegerhorst Deelen namen de bevrijders 175 Duitsers krijgsgevangen, daaronder de Nederland bevrijdingcommandant, Hauptmann Adolf Breves en zijn vriendin. Op de weg naar Hoenderloo deelden ze gul chocola en kauwgum uit aan de bevolking.

Deelen was sinds 1940 de thuisbasis van de staf van de 11e Gruppe van het 1e Nacht Jagd Geschwader (36 vliegtuigen) – de eerste groep was ondergebracht op de Fliegerhorst Venlo. De ruim 100 vliegtuigen van het NJG chocola bevrijdingvielen geallieerde toestellen aan.

Na de oorlog werd het vliegveld een dump van het Canadese 1ste leger. Jeeps, vrachtwagens, motoren, tanks stonden er, een groot deel daarvan werd verkocht aan het Nederlandse leger, een deel verscheept naar Indonesië, de rest ging naar bedrijven die nog jarenlang rondreden in – vaak naar eigen believen herziene – Canadese legervoertuigen.

In 1947 was het opslagterrein leeg. Maar onder het maaiveld ligt tot op de dag vandaag Bord Luftwaffevoor tonnen aan oud ijzer, want wat ze niet verkochten schoven de Canadezen in een enorme kuil. Soms komt er uit die oude tijd nog wel eens iets omhoog, zoals dit Luftwaffe bord.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.