Zwarte oktober in coronaland

Met de vrijheid in de corona-aanpak lopen we met onze kop tegen de muur. Adviezen verdringen iedere verplichting. Geen harde aanpak, alleen vertrouwen op gezond verstand.

Madrid gaat in de lockdown. In het Verenigd Koninkrijk en veel andere Europese landen zijn de maatregelen tegen covid-19 behoorlijk aangescherpt. In Nederland schuift het kabinet moeilijke verplichtingen terzijde. Rutte vindt een lockdown niet passen bij de eigenzinnige Nederlandse volksaard. Eigenzinnig zijn we, altijd geweest. Toen onze aartsvader hertog Filips de Goede in 1436 belasting ging heffen op het gebruik van zout betaalden zijn Bourgondische onderdanen in Frankrijk meteen. Die in de toenmalige metropool Brugge verzetten zich ertegen, een daad die in de rest van de Lage Landen werd overgenomen. Alleen is de situatie nu anders, het coronavirus stoort zich nergens aan. Tegen misstanden kun je verzet plegen, nu helpt alleen het houden van afstand. Dat druist in tegen de menselijke aard. Het maakt covid-19 tot een uiterst gevaarlijke vijand: het is geen vraag of je het krijgt alleen wanneer.

Alles in de lockdown gooien heeft geen zin. Hoe streng waren de maatregelen niet in Spanje? Alleen met een vergunning mocht je de deur uit. Toch laaide het virus weer torenhoog op.

In onze halfslachtige maatregelen tegen het virus heb ik weinig vertrouwen. Het beste is om groepen en binnenruimten te mijden. Uit onze aanpak van de pandemie springt een zwak punt naar voren: een totaal gebrek aan het snel nemen van maatregelen. In combinatie met onze eigengereidheid vormt het in noodsituaties een gevaarlijke mix. Ondertussen raakt de zorg overbelast en stijgt het aantal werklozen. Het wordt een zwarte oktober in een door corona bedekt land.

Waarom hanteren we de Duitse regels niet? Iedereen die aan covid-19 overlijdt is er een te veel. En dan de houding van studenten en kroeglopers, het zijn gewoon moordenaars die geen enkele respect hebben of rekening houden met de ouderen onder ons. Het is een grote zooi in Nederland en dat komt mede door de slappe en laffe houding van dit kabinet. Henk Pieterson – h.j.m.pieterson@caiway.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.