1940: Duitse overval en capitulatie in Rijsoord

Iedereen heeft gehoord over de gevechten op de Grebbeberg, maar weinigen

Kasteel Amstelwijck in Dordrecht waar in mei 1940 een Nederlandse commandopost was gevestigd.

hebben kennis genomen van de verovering van de bruggen bij Dordrecht en Rotterdam. Ook die begonnen op vrijdag 10 mei 1940, nu 81 jaar geleden. Herinneringen daaraan zijn nog altijd terug te vinden, zoals het bunkercomplex bij kasteel Amstelwijck in Dordrecht. Het in 17e eeuw gebouwde kasteel bood in 1940 onderdak aan een commandopost van het 28e Regiment Infanterie.

Bunker bij de commandopost Amstelwijck in Dordrecht

Hier gelegerde soldaten kregen de volle laag van een Duits parachutistenleger, dat in de vroege ochtend van 10 mei landde in deze buurt. De strijd kostte aan 14 Nederlandse militairen en 4 Duitse militairen het leven. Onze soldaten waren uitgerust met zware mitrailleurs, maar de overval ging zo snel dat ze aanvankelijk uit pure wanhoop niet wisten waar ze het zoeken moesten.

Een eenvoudig monument

Dit monument herinnert aan de hevige gevechten in mei ’40 bij Dordt.

markeert de strijd. Op een donker bord is een roeiboot afgebeeld, een teken dat de soldaten na  hevige strijd over het water wisten te ontkomen naar veiliger gebied.

Ons leger vocht hard, waardoor het Duitse plan Fall Geld, de codenaam voor de overval op Nederland, België en Luxemburg, vertraging opliep. Het werd ons op dinsdag 14 mei betaald gezet met het bombardement op Rotterdam. Daarmee was Nederland overwonnen.

Op woensdag 15 mei tekende generaal Winkelman de capitulatie. Dat gebeurde in een

De Johannes Post School in Rijsoord waar op 15 mei de capitulatie werd getekend.

Generaal Winkelman (tweede van links) en generaal Fedor von Bock (niet op de foto) bij de capitulatie op 15 mei in de school met de bijbel in Rijsoord.

school die dienst deed als Duits hoofdkwartier in het dorp Rijsoord – gemeente Ridderkerk. Generaal Fedor von Bock nam de overgave in ontvangst.

Tegenwoordig is de school het Verzetsmuseum Johannes Post. Er staat een monument van de Nederlandse opperbevelhebber († 1952) en een gedenkteken dat aan de capitulatie herinnert, daarop de tekst: “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel.”

Het museum – 6.000 bezoekers per jaar – staat te koop. Van de gemeente krijgt directeur Ad Los weinig sympathie. De gemeent Ridderkerk wil het museum wel overnememen maar volgens hem voor een veel te laag bedrag. De 72-jarige Los begrijpt dat niet. Hij heeft het museum in eigen beheer opgeknapt en ingericht en is niet van plan dit nationaal belangrijke gebouw voor een habbekrats van de hand te doen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.