Aantal coronabesmettingen daalt, maar niets is zeker

Het aantal coronabesmettingen daalt zienderogen. Prikken gaat in sneltreinvaart. Op 15 maart van dit jaar brak de derde coronagolf uit, dagelijks noteerden we meer dan 5.000 besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames piekte naar ruim 2.000. Die situatie is compleet veranderd: gisteren noteerden de ziekenhuizen 676 corona-patiënten, waarvan 265 op de IC.

Het einde van de pandemie lijkt in zicht, al blijft het gevaar van de Indiase variant die

Aantal coronabesmettingen daalt.

het Verenigd Koninkrijk al dagen in zijn greep houdt.

Dachten we in maart dat het maanden zou duren voor iedereen gevaccineerd was, het tegendeel is waar. Inmiddels komen we om in de coronavaccins en zijn er ruim 12 miljoen prikken gezet. Dat de vaccinaties werken blijkt onder meer uit de teruggang van het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen. In maart waren er 260 verpleeghuizen besmet – in 2020 850 verpleeghuizen! – , nu 0. Die enorme terugloop komt vooral door het vaccineren van oudere bewoners.

Vaccineren en de verlengde beperkingen hebben ons uit de coronacrisis geholpen. Het was een zorgelijke en onzekere tijd, zoals minister De Jonge terecht opmerkte. Achteraf kun je zeggen: waren we maar eerder begonnen met vaccineren. We hebben de crisis onderschat. Terwijl Israël, het VK en de VS vroegtijdig massavaccinaties uitvoerden stelde de EU die  uit. Wat de handelsnatie wel deed was vaccins exporteren naar deze drie landen. Pas aan het einde van de zomer van 2020 kwam er schot in de zaak en bestelde de EU miljarden vaccins voor eigen gebruik.

De kans dat corona bij ons blijft sluiten epidemiologen niet uit. Gelukkig kunnen we het virus, zoals het nu is, bestrijden. Maar niets is zeker. De kans op een jaarlijkse prik blijft, evenals de kans op het ontstaan van een niet snel te tackelen variant.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.