Geef ons een normaal bestaan

Door Covid-19 is het voor jong en oud een heel slecht jaar geweest. Het virus gaat als een sloopkogel door de wereld. Straks zeggen we: weet je nog, dat was van voor corona. Maar voor de goede orde: niet alleen corona heeft de wereld drastisch veranderd, president Donald Trump heeft ook behoorlijk bijgedragen aan die verandering.

Door Trump is het politieke klimaat tussen de grootmachten verschoven. De Handeloorlog met China, een belabberde relatie met Rusland en Israël schoof hij naar voren in Palestijns gebied, waardoor de droom van een Palestijnse staat verloren is gegaan.

En dat is niet alles. Door Trump vergaart Turkije nu steeds meer moed om op te klimmen tot grootmacht.

Grootmacht

Corona gaat als een sloopkogel door de wereld.

Trump riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geen halt toe bij de ontwikkeling van zijn oorlogszuchtige inzet in Syrië, Libië en Azerbeidzjan. Wat gebeurde er: Europa nam zelf het heft in handen en overweegt nu economische sancties tegen Turkije.

De non-politiek van Trump heeft als voordeel dat de EU zich steeds meer bewust is geworden van haar eigen kracht. Dit jaar is de ontkoppeling in gang gezet tussen de EU en de VS. Onder bewind van de nieuwe president Joe Biden zal daar weinig tot geen verandering in komen.

Extreemrechts

2020 was ook het jaar van groeiende aandacht voor extreemrechts. Trump keurde die verderfelijke richting en plein public goed. Chaos en onzekerheid, complottheorieën, nepnieuws en het opzettelijk beschimpen van de mainframe media, die volgens hem leugens verkopen, dreigden het vloerkleed onder de democratie vandaan te trekken. Met ruim 70.000 volgers is het Trump gelukt zijn eigen boze, maar kleine, schijnwereld te creëren.

We mogen blij zijn dat de democratie sterker is dan Trump en de Qanon samenzweringscultus. Uiteindelijk valt alles op dat vlak in duigen. Kijk naar Forum voor Democratie. Verheugd roept Thierry Baudet dat hij door ruim 37.000 leden is herkozen tot partijleider van een partij die niet meer bestaat. Laten we hopen dat 2021 een beter jaar wordt, een jaar waarin de dit jaar opgelopen wonden helen en we weer kunnen overgaan op een normaal bestaan, ook al zal dat niet meer zo zijn als in de tijd van voor corona.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.