Jodentransport van Vught naar Sobibor

Zondag 23 mei 1943. Op station Vught staat een Jodentransport gereed. Een Duitse soldaat maakt foto’s. In de 21ste eeuw duiken ze op, het is een unieke vondst want van Konzentrationslager Herzogenbusch, Kamp Vught, waar deze Joden vandaan komen zijn weinig foto’s bekend en al helemaal niet van Jodentransporten.

Het transport van 1.253 mensen, waaronder meer dan 300 kinderen en zieken, ging via Westerbork naar Sobibor waar het grootste deel van de getransporteerde Joden op 28 mei vergast werd.

Vandaag, 23 mei 2021 – precies 78 jaar na dato – ziet station Vught er vrijwel nog net zo  uit als op die meidag in ’43, al bestaat het depot waar de bagage tegen aan ligt niet meer en zijn ook de halfronde deuren van het depot aan de voorzijde, waar brancards stonden, verdwenen. Een kleine gedenksteen herinnert aan de Jodentransporten.

Wil je meer weten over de foto’s? Klik op https://www.bd.nl/den-bosch-vught/indringende-fotos-ontdekt-van-transport-kamp-vught-naar-westerbork-veel-mensen-werden-vijf-dagen-later-vermoord~a4bb5523/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

De situatie anno 2021.

Dezelfde plek als boven, maar nu 78 jaar na het gebeuren.

Waar de bus stond is nu een wachthokje. Het depot heeft plaatsgemaakt voor elektriciteitskasten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.