Licht voor corona op rood: hou je aan de maatregelen

Nu het demissionaire kabinet het virus opnieuw probeert in te dammen wint de boosheid het van het klare denken. De totale gekte is losgebroken. Antivaxers demonstreren, de horeca is kwaad, de evenementensector boos, werkgeversorganisatie VNO-NCW teleurgesteld en de FNV noemt de lock-down ‘adhoc en visieloos’.

Het wordt spannend hoorde ik gister op tv. Als we nu allemaal de QR-code weigeren zijn we weer terug bij ‘normaal’, lees ik op Facebook. In korte tijd krijgt de oproep meer dan honderd likes. Alles ligt als los zand door elkaar terwijl het verdomme gaat om de afremming van een gevaarlijk virus. Maar nee, het komt niet goed, want de zorgcapaciteit is gebrekkig en de booster komt te laat. Het kabinet is onrechtvaardig, het had betere tijden voorspeld. En nu? Nu moet je in niet-essentiële winkels een QR-code tonen en sluiten ze om zes. Daarmee valt het maatschappelijk belang in puin. Wat een mislukking, de schade moet vergoed.

Al die aantijgingen werken op mijn lachspieren. Wat een heisa om drie weken matige lockdown. Het is intens droevig en niet slim om zo met een gevaarlijke virusuitbraak om te gaan. De rap oplopende besmettingscijfers spreken boekdelen. De situatie is hoogst onzeker. Het licht staat op rood. Doorpakken is hoogst noodzakelijk. Dichtgooien de boel!

Houden we ons aan de maatregelen dan daalt het besmettingscijfer, voorspellen epidemiologen. Wijken we er vanaf dan klautert het cijfer weer omhoog. ‘We moeten met dit virus leren leven’, zei premier Rutte gisteravond. Die uitspraak belooft niet veel goeds. Waarschijnlijk gaat de lockdown langer duren. Wat gebeurt er bij een langere, mogelijk ook strengere lockdown? Onzekerheid alom. Zeker voor de 1,5 miljoen niet-gevaccineerden. Daarom: hou je aan de afgekondigde maatregelen, denk niet dat je het beter weet dan de deskundigen.

Minister De Jonge pakte het gisteravond kernachtig samen: ‘In je eigen bubbel op sociale media heb je altijd gelijk. Het punt is: het virus trekt zich van dat gelijk niets aan.’

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.