Metaaldetectie: de Manticore of XP Deus 2?

De nieuwste metaaldetector van Minelab: de Manticore.

Het zoeken met een metaaldetector is niet alleen een leuke, maar ook een spannende hobby. Je weet immers nooit wat je vindt. Tijdens de onlangs gehouden metaaldetectorwedstrijd in Ansen (Drenthe) vertelde een deelneemster dat ze ergens in een bos na veel graafwerk een grote doos met chocolademunten in zilverpapier vond. Een leuke, lekkere en tegelijk ook eigenaardige vondst.

Met een metaaldetector kan je iets van belang vinden met de nadruk op kan, want de meesten vinden blik, ijzer en ander onbelangrijk spul. Maar de steeds terugkerende spanning dat je vandaag misschien iets waardevols vindt doet verslaafden aan deze hobby steeds weer opnieuw naar de detector grijpen.

Nieuwe detector

Producten van Minelab in Ansen.

Hobbyisten op dit vlak hebben steeds weer behoefte aan een betere detector. Producenten spelen daar haarfijn op in door om de paar jaar een nieuw exemplaar te lanceren. Zaterdag 5 november 2022 presenteerde het Australische Minelab in Ansen, naar eigen zeggen, een nog krachtiger, perfect zoekende en nog dieper gaande multi-iq plus metaaldetector: de Manticore. Vanaf december ligt hij voor bijna 2.000 euro in het schap bij de detectiespecialist. De hobby is niet goedkoop.

Of de Manticore inderdaad de beste is moet blijken, want ook andere producenten laten zich niet onbetuigd en blijven schaven aan hun producten. Ik zelf zoek met een XP Deus 1, dat is zondermeer de beste Europese metaaldetector. Maar die is inmiddels vervangen door een XP Deus 2, met een prijs van 1.600 euro goedkoper dan de Manticore maar biedt waarschijnlijk dezelfde prestaties. Met een metaaldetector is het een kwestie van doen, doen, doen, want zeker de duurdere modellen van boven de duizend euro zijn allemaal hoogwaardige precisie-instrumenten die hun beste kwaliteiten pas na langdurige oefening prijsgeven.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.