Militaria Overloon druk bezocht

Terwijl in Oekraïne een gruwelijke oorlog woedt heeft Nederland zich dit weekend gelaafd aan Duitse militaire voertuigen en andere nostalgie uit Wereldoorlog Twee. Ruim negenduizend bezoekers waren zaterdag 14 mei te gast bij de Militaria, een evenement dat sinds 2008 plaatsvindt bij  Oorlogsmuseum Overloon. Na twee jaar corona was de beurs eindelijk weer terug.

Tussen het echte materieel waren dit jaar ook miniatuurtanks. Verbluffende machines met bewegende ‘soldaten’. De tanks zouden niet misstaan in een speelfilm, met de juiste camera-instelling is het verschil met het echte werk immers nauwelijks zichtbaar.

 

Dit jaar liepen er op het evenement geen mensen in Duits uniform uit die barre oorlogsjaren, iets wat in voorgaande edities nog wel eens anders was. Toch waren er lui die een nagemaakte nazivlag op de kop tikten. Bij sommigen schijnen die dingen het goed te doen. Blijft er toch een aantal vragen open: mogen die vlaggen überhaupt verkocht worden – ik denk het niet – en wat doen ze er mee? Thuis ophangen of meenemen naar een ultrarechtse vereniging? Beide lijken me niet leuk.

Het diep gebrom van sommige oude motoren deed soms pijn aan de oren, maar dat die oude vehicles nog rijden mag gerust een godswonder heten. Nou ja, natuurlijk verdienen de technici – veelal particulieren – hier de meeste eer. Ze lieten hun brandstof slurpende karren lustig rondrijden. Dat kon, want de brandstof kwam voor rekening van het ministerie van Defensie.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.