Wilders rechts-populist, geen fascist

Erdogan, Netanyahu, Orban, Poetin, Trump, Xi Jinping, Wilders. Er is nog geen parlement met de PVV. Als dat er komt staat Nederland in de bovenstaande rij machthebbers van landen die de democratie vertrappen. Valt het straks mee nu Wilders milder is? Weinig hoop. Deze professionele haat zaaiende verleider wil al bijna twintig jaar de immigratie beperken. Daaraan een halt toeroepen is onbespreekbaar: ‘De islam zal nooit uit ons DNA verdwijnen.’

Willen we een extreem beveiligde Wilders als premier van ‘een écht parlement’? Met gierende sirenes komt hij op werkbezoek. Reizen naar de Arabische wereld zitten er voor hem niet in. Tegenstanders sabelt hij gewoonlijk neer met oneliners. Yëşilgoz, van Turkse komaf, wenste hij ‘onder de groene zoden’. Krijgt deze radicaal het voor elkaar een regering te vormen dan verhuizen belangrijke kwesties als de woningnood, klimaat en steun aan Oekraïne naar de zijlijn. Die zaken interesseren Geert niet. Hij wil dat de hoofddoekjes verdwijnen uit het straatbeeld en de grenzen dichtgaan voor asielzoekers. In hoever is dat te verwezenlijken? Bij de EU in Brussel zijn ze er niet blij mee zijn. Wat kan het Wilders schelen? Hij heeft de macht in handen en zal die, net als zijn bovengenoemde collega’s, niet gemakkelijk meer afstaan.

Geen fascist

Wilders is een rechts-populist, geen fascist. Was hij dat wel dan had hij het volk geen bindend referendum willen geven en ook niet geopteerd voor een gekozen premier. Dat zijn zaken waar een fascist nooit voor zal pleiten. Toch kleven er aan zijn politiek zeer bedenkelijke kanten. Zijn uitspraken: ‘Geen asielanten meer’ en: ‘Sluit de moskeeën’, zijn anti-grondwettelijk, ook al staan ze ver af van de moordzuchtige uitspraken en daden van de nationaalsocialisten uit de jaren dertig.

‘Als moslims binnen onze cultuur voldoende assimileren heb ik er geen moeite mee’, aldus Wilders. Er kan dus nog hoop bloeien zou je denken, ware het niet dat de PVV ondemocratisch is, een afkeer van moslims idealiseert en bij het noemen van de asielinstroom telkens schromelijk overdrijft. Bovendien wil hij de rechtsgelijkheid en grondrechten van moslims inperken, iets wat ronduit verwerpelijk is. Het is een politiek op de rand van de afgrond. Veel is er niet nodig om verzeild te raken in het aloude adagio van bloed en bodem, een theorie die de Duitsers in de jaren dertig propageerden. Waar dat toe heeft geleid kun je tot en met 24 maart 2024 bekijken in Museum Arnhem.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.