Aanslag op westerse infrastructuur denkbaar

 

 

 

Vergeet een snel einde van de oorlog in Oekraïne. Een ingrijpende escalatie ligt meer voor de hand. Niemand weet hoe die uitpakt. De kans op een atoomoorlog is minimaal, maar niet uit te sluiten. Een Russische aanslag op de westerse infrastructuur – denk aan de verstoring van het internet, gas- en elektriciteitsleidingen – ligt meer voor de hand.

Door de oorlog in Oekraïne beseften we pas hoe kwetsbaar we zijn. Na de val van de Sovjet-Unie dachten we dat de eeuwigdurende vrede eindelijk een feit was. Onze defensie-uitgaven gingen drastisch omlaag. Hoe fout was dat? Dat we zakendeden met energiegigant Rusland leek prachtig, tot we ontwaakten uit die bizarre droom en ontdekten dat energie voor het Kremlin vooral een geopolitieke component is.

Wapenlevering

Rusland vestigt zijn hoop op het stoppen van westerse wapenleveranties aan Oekraïne. Gebeurt dat, dan is dat einde Grensland en Europa terug in de Koude Oorlog. Laten we  hopen dat dit nooit gebeurt.

Oekraïne laat zien dat haar leger beter is dan het Russische leger. Doelgerichte aanvallen in kleine groepen houden het offensief gaande. De offensieve legermacht omvat twaalf brigades, ruim 60.000 man. In totaal beschikt Oekraïne over  ruim 600.000 soldaten, exclusief 400.000 reservisten. De verliezen aan Oekraïense zijde zijn hoog:  124.000 tot 131.000 manschappen zijn gesneuveld of gewond.

Reprise IJzeren Gordijn

De Russische krijgsmacht telt om en nabij een miljoen soldaten en twee miljoen reservisten. In Oekraïne verblijven 360.000 Russen – aantal doden en gewonden? Onbekend. Naar eigen zeggen heeft Rusland een oorlogseconomie. Het bewapenen is geen probleem, zou je denken. De werkelijkheid is anders. Het Russische leger vecht – op barbaarse wijze – grotendeels met verouderd materieel en relatief goedkope Iraanse drones. Het wapentuig lijkt onuitputtelijk. Mocht het ze lukken het Westen uit elkaar te spelen en zo de wapenleveranties te stoppen, dan is Oekraïne in no time bezet. Mogelijk ontstaat er dan een lang durende guerrillaoorlog en een ondoordringbare scheidslijn tussen Rusland en de EU, de reprise van het IJzeren Gordijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.