Alles verandert

Het voormalige kantoor van Aedes, vereniging voor woningcorporaties, aan de Olympia 1 in Hilversum. Tegenwoordig is Aedes gevestigd in Den Haag. Voor het contact met de EU staat er ook een kantoor in Brussel.

Hoe ouder hoe meer je naar het verleden kijkt. Je toekomst krimpt. Achter je ligt een zee aan belevenissen. Bijna dagelijks borrelt er iets uit op.

Alles wat ik deed bekijk ik nu met een gepaste afstandelijkheid. Sommige dingen zijn gelukt, andere mislukt. Zo is het leven. Mijn drang om acteur te worden is mislukt. Journalistiek: gelukt. Na mijn opleiding aan de SvdJ in Utrecht begon ik als freelancer waarna ik overstapte naar Benelux Press, een uitgever van vakbladen. Vandaar naar een krant in de Betuwe. Uiteindelijk werd ik redacteur/verslaggever bij de Arnhemsche Courant. Bijna alle kranten en tijdschriften waarvoor ik werkte zijn ter ziele gegaan. Avenue is verdwenen. Management Team en Horeca Entree gingen verder, zij het in een andere setting. De uitgave van cultuurtijdschrift Harlekijn Holland is teruggebracht van elke maand naar twee maal per jaar. De Arnhemsche Courant stopte in 2001 en is nu een nieuwsbloq.

Woningcorporaties

Het grootste deel van mijn werkzame leven speelde zich af in de wereld van de sociale verhuur. Als redacteur bij het NCIV, een branchevereniging van woningcorporaties, was volkshuisvesting mijn pakkie-an. Het is een bedrijfstak met een miljardenvermogen waar een bedrijf als Philips nog een puntje aan kan zuigen.

Jarenlang waren ik en mijn vier collega’s met veel journalistieke inzet aan de slag. Dat veranderde met de komst van het neoliberalisme. In de loop van de jaren negentig kreeg de sector te maken met een ver doorgevoerde marktwerking. Veel corporaties lonkten naar de wereld van de projectontwikkeling. Antigeluiden werden in de kiem gesmoord. De corporaties verkochten – daarin gesteund door de overheid – veel huurwoningen die bestemd waren voor de smalle beurs. Corporaties werden in die tijd overvleugeld door managers uit profit-organisaties. Winst maken bleek voor de subsidieslurpers opeens een reëel doel. Het sociaal ondernemerschap wierp een balk voor die suikerzoete droom.

Efficiënter

Portaal-Baarn. Het monumentale kantoor in Baarn, voormalige woning van het patriciërsgeslacht de Beaufort, is nu een woonzorgcentrum.

De verzakelijking leidde tot meer efficiency en samenvoeging van de twee brancheorganisaties, de NWR en het NCIV. In 1998 ontstond Aedes. De communicatieafdeling werd geherstructureerd. Redacteuren werden prompt  communicatieadviseurs. Binnen vijf jaar was vrijwel iedereen op de afdeling vertrokken. Ik sloot mijn loopbaan af als senioradviseur Communicatie bij woningcorporatie Portaal.

Vind ik het erg dat er veel is verdwenen? Alles verandert. Altijd. Dat is maar goed ook, want anders zou het een dooie boel zijn.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.