Vergeet ‘rust zacht’ naast Polderbaan

De Algemene begraafplaats Wilgenhof en de Joodse dodenakker Gan HaSjalom liggen pal naast het vliegveld Schiphol.

In Hoofddorp liggen twee begraafplaatsen, een Algemene en een Joodse, vlakbij de Polderbaan. Er is veel geluidsoverlast.

De radartoren van de overvolle luchthaven steekt overal bovenuit.

Van ´rust zacht´ is hier geen sprake. Al hebben de doden er geen last van, maar de bezoekers des te meer. Door gaten in de bosschages langs de aanrijroute naar de Polderbaan zie je vliegtuigen in allerlei formaat passeren. Bij het opstijgen ruik je de indringende geur van kerosine, voel je de grond onder je voeten trillen en slaat het gigantische gedreun van de straalmotoren bijna een gat in de lucht.

Door het gat in de struiken is het blauw van een KLM-toestel zichtbaar.

Tuin van de Vrede

Vliegtuigen passeren de begraafplaats op een afstand van minder dan honderd meter. De CO2-uitstoot is hier bijzonder hoog.

Desalniettemin heet de Joodse dodenakker Gan HaSjalom (Tuin van de Vrede). Bij opening in 1937 lag de gewijde grond hier nog in volstrekte eenzaamheid. Sinds de aanleg van de Polderbaan, begin deze eeuw, kwam aan die rust een eind. Dat neemt niet weg dat er, zij het sporadisch, nog wel begrafenissen plaatsvinden. Harry van den Bergh, defensiespecialist van de PvdA werd er in 2020 begraven. Bekenden die hier begraven liggen zijn onder meer de schrijfster Andreas Burnier (2002 †) en de schrijver Abel Herzberg (1989 †).

Op de Algemene begraafplaats Wilgenhof zijn door geluidsoverlast geen nieuwe graven meer mogelijk, alleen bijzetting in bestaande graven gebeurt daar nog.

Achter de bomen de verkeerstoren van de luchthaven Schiphol.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.