De avondklok. Hoe moeilijk is democratie?

Ik heb niets tegen een avondklok. Vraag is of het effectief is. Maar goed, alle beetjes helpen om Covid-19, samen met de Britse variant, te cancelen. Niettemin begrijp ik dat er ook tegenstanders zijn van de avondklok.

Partijen die roepen dat het ondanks een avondklok mogelijk is dat er toch een nieuwe coronagolf komt. Klopt! En dan besef je meteen hoe moeilijk de democratie is, veel moeilijker dan een autocratie of dictatuur, waarin een kleine groep of één persoon beslissingen neemt.

Daarmee is het geenszins gezegd dat ik opteer voor één van beide staatsvormen, ik wil er slechts mee zeggen dat de democratie een veel moeilijker tak van ‘sport’ is. Juist die moeilijkheid – al dat ‘gezever’ – maakt dat steeds meer mensen liever een ‘echte leider’ zien, iemand die van aanpakken weet en niet uren lult.

Ja, dat is simpel en vaak eindigt het ook simpel. Want ‘sterke leiders’ verdwijnen meestal op onprettige wijze, terwijl hun vaak negatieve politiek nog lang nadreunt in de geschiedenis.

Nee, dan toch maar liever de democratie: de wil van het volk. Maar pas op: hét volk bestaat niet, het volk is een mengelmoes van meningen, alleen tembaar door overleg. En precies dat is wat er nu gebeurt met het overleg over de avondklok.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.