BBB, Caroline de nieuwe verlosser

Evenals de val van de Berlijns Muur heeft ook de overwinning van de BoerBurgerBeweging een schok teweeggebracht. De grote vraag is of de monsteroverwinning leidt tot een efficiënte politiek, of toch niet meer is dan een opgestoken middelvinger.

Caroline van der Plas  is de nieuwe verlosser. Ze is aan de macht gekomen door ontevreden burgers en verklaart dat ze naar het volk zal luisteren. Daarmee past ze in de rij van eerdere populisten, zoals boer Koekoek, Jan Maat, Pim Fortuyn en de nog altijd aanwezige Geert Wilders.

De BBB gaat lijnrecht in tegen alle waarschuwingen voor klimaatverandering. Halvering stikstofuitstoot in 2030? Komt niks van in. Boeren uitkopen? Vergeet het. Landbouw de grootste stikstofuitstoter? Gelul. Klimaatwetenschappers en meteorologen leverden overtuigend bewijs dat het klimaat in rap tempo verandert. BBB-kiezers, maar ook zij die stemden op gelijkgezind rechts, hebben er geen oren naar.

Onvrede

Het kabinet hielp de BBB naar de top. Op cruciale onderwerpen hebben de vier kabinetten van Rutte nooit doorgepakt. Fundamentele keuzes zijn nooit gemaakt, de kabinetten schoven alles voor zich uit. Dat wakkerde de onvrede aan. En hier ligt de gepeperde rekening. Wat gaat het kabinet ermee doen? Pakt het de BBB aan over links, dan ontstaat er bij de BBB helse woede. Gaan ze over rechts, dan torpederen ze daarmee internationale verdragen en rechterlijke uitspraken. Beide opties leiden tot onenigheid. D66 gooit als eerste de kont tegen de krib, die partij wil – anders dan VVD, CDA en CU – niets weten van uitstel  stikstofuitstoot.

Valt het kabinet en haalt de BBB bij de landelijke verkiezingen weer de meerderheid, dan krijgen we een rechts populistische sociaal-conservatieve regering. Dat voorspelt weinig goeds. Het is niet goed voor het klimaat, de natuur en een gezonde landbouw. Laten we daarom hopen dat de BBB een opgestoken middelvinger van voorbijgaande aard is.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.