Monument zonder uitleg

Het 24 Oktoberplein in Utrecht, waar op 18 maart 2019 een meervoudige dodelijke aanslag plaatsvond, gepleegd door de Turk Gökmen Tanis.

Vier jaar geleden, op maandag 18 maart 2019, vond in Utrecht een dodelijke aanslag plaats. Bij een tramhalte schoot de Turk Gökmen Tanis drie mensen dood, hij verwondde er zes. Eén van hen overleed later aan zijn verwondingen.

Het was de eerste dodelijke aanslag in Nederland. Tijdens de zoektocht naar de dader werd de stad urenlang afgesloten. Tanis kreeg levenslang.

Op de plek van de aanslag, het 24 Oktoberplein, verrees een jaar later een monument: een paar golvende witte betonstroken met hier en daar een bankje, ingebed tussen olifantsgras. Het verbeeldt de golf van ontzetting die die dag door Utrecht trok. Maar bij het monument is er nergens informatie over te vinden. Ja, ik weet wat daar is gebeurd, ik reed er die dag langs en zag naast de tram een wit laken waaronder een dode lag, maar weet een toevallige bezoeker dat ook? Daarom is een informatiebord hier dringend gewenst.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.