Beschadig tekening van Mladić niet, hij is een Servische held

De Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladić mag dan levenslang achter de tralies zitten, voor veel Serviërs is hij nog steeds een held. De grimmige kop van de voormalige opperbevelhebber is groots afgebeeld op een muur in het centrum van Belgrado. Om beschadiging te voorkomen beschermen hooligans de slager van Srebrenica.

Toch lukte het Aida Corovic, een Servische mensenrechtenactivist en voormalig parlementslid, de kop van Mladić met eieren te bekogelen – zie de video. Later ging er nog een blik witte verf overheen.

De politie nam haar mee voor verhoor. Sinds haar vrijlating is ze de kop-van-jut. Op straat wordt ze voortdurend lastig gevallen: hoe kun je onze held zo naar het leven staan? En wat nou genocide? In Srebrenica is een ernstig misdrijf gepleegd, geen genocide. Zo zien ze het niet alleen in Servië maar ook in de naburige Republika Srpska.

Onlangs bezocht Aida Corovic de muurtekening van Mladić samen met een reporter van de Nederlandse tv-zender RTL. Daar gooide een hooligan een beker cola over haar leeg. Let in de video op de politiewagen, die stopt niet. Niemand, behalve de reporter, steekt een hand naar haar uit. Leuk land dat Servië, maar niet heus.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.