Eindelijk weer een Historisch Festival in Doorn

Veel bezoek aan het Historisch Festival op 9 en 10 juli 2022 in Doorn. Na twee jaar vanwege corona verstek te hebben moeten laten gaan waren binnen- en buitenlandse Re-enactmentgroepen weer terug bij het voormalige huis van de Duitse ex-keizer Wilhelm II.

Verpleegsters met hondenkar uit WO I.

Historische gebeurtenissen, daaronder zwaardvechten, hevig kanongebulder, muziek en zang vulden het terrein. Het is interessant te zien hoe nauwkeurig, zeg maar gerust uiterst nauwkeurig, de deelnemers hun bestaan in de uitgebeelde tijdvakken, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog, weergeven. Petje af! Franse verpleegsters uit WOI namen zelfs een hondenkar mee. Nederlandse vrouwen vertelden hartstochtelijk over hun hobby, het berijden van stokoude vooroorlogse motoren. En de huurlingen uit het leger van Oranje maakten overduidelijk meer geïnteresseerd te zijn in pegels dan in het behoud van Nederland.

Romeinse soldaat in gesprek.

Kanonnen dreunden en lieten de ramen van de Oranjerie, het museumrestaurant, trillen. Over de paden flaneerden tal van dames en heren in de stijl van hun tijd. Het festival begon bij de prehistorie met tenten van dierenhuid. Het eindigde met het geronk van oude legervoertuigen. De deelnemers waren dolblij dat het eindelijk allemaal weer kon. Want twee jaar corona was toch wel een hele beproeving. Zie deze video voor een impressie:

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.