EU: schaf aftrek hypotheekrente af

We hebben weer een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge. Het werd ook hoog tijd, want Nederland zit in een wooncrisis. De komende jaren moeten we honderdduizenden woningen extra bouwen. Als het aan de bouwers ligt een miljoen extra tot 2035, de Nederlandse Bank houdt het op 300.000 woningen. Voor het ministerie van VRO ligt hier een schone taak.

De huidige wooncrisis is onvergelijkbaar met de woningnood van na de Tweede Wereldoorlog. Toen was er een grandioos woningtekort, nu is het tekort zo’n 3 procent op 7,9 miljoen woningen. Het percentage mag nooit nul zijn, enige schaarste is nodig om te voorkomen dat de huizenprijzen dramatisch in elkaar zakken.

In Nederland hebben we liever een huis met een tuin dan een appartement.

In Nederland zijn we gek op een groot huis met een tuin. Dat is mooi, maar we zijn wel het dichtstbevolkte land van Europa, er is weinig ruimte en toch willen we groots wonen. Voor het ministerie zal het nog een hele klus worden om de mensen aan het verstand te brengen dat het in de toekomst vooral gaat om kleiner wonen.

Woningcorporaties

De marktwerking heeft de commerciële woningsector naar voren geschoven. Beleggen in vastgoed rendeert. De huren in de vrije sector schieten omhoog. De markt heeft gezorgd  voor problemen in de sociale huursector, denk aan het financiële debacle van woningcorporatie Vestia en andere idiote uitspattingen, zoals een corporatiedirecteur in een Maserati. Geld bij woningcorporaties was er in overvloed. Het leidde in 2013 tot de verhuurdersheffing met een jaarlijkse opbrengst van 1,8 miljard euro, waardoor de corporaties in het afgelopen decennium 100.000 woningen minder bouwden. Weg met die heffing!

Voor huurders is er geen subsidie, die is er wel voor de chuizenkopers. De EU noemt de  hypotheekrenteaftrek verkapte staatsteun, een aanwakkeraar van inkomensongelijkheid die jaarlijks zes miljard euro kost. Iemand met een koophuis is, tenminste op papier. veel rijker dan een huurder. Zet de waarde van het huis in box 3, stelt de DNB, dan betaal je er belasting over, die suggestie is niet eens zo gek. Maar zolang de VVD het H-woord niet over de lippen krijgt kun je die maatregel vergeten. Of toch niet? voor Nederland ligt in Brussel zes miljard euro aan coronasteun klaar, dat geld kunnen we krijgen als we  de hypotheekrenteaftrek schrappen. Het wordt nog spannend.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.