We zijn weer vrij!

Vandaag gaan de mondkapjes vrijwel overal af, het anderhalve meter afstand houden is voorbij en de horeca blijft tot 01.00 uur open. Na twee jaar beschermd te zijn tegen het virus komt het normale leven grotendeels weer op gang. Op vrijdag 25 februari – niet toevallig het begin van de carnaval – gaat het slot helemaal van de deur, dan mogen we weer feesten, hossen en juichen.

Maar Nederland is nog altijd donkerrood gekleurd. Dat mag de pret niet deuken. Met ruim 50.000 besmettingen per dag duiken we in een nieuwe onzekere tijd, dat geldt zeker voor de 800.000 kwetsbaren onder ons.

Door het hoge aantal besmettingen is de isolatiegraad hoog waardoorhet openbaar vervoer en veel huisartsenposten kampen met personeelsproblemen. Niet getreurd, want Omikron maakt minder ziek dan de Alpha- en de Deltavariant. Toch kunnen we corona niet afdoen als een griepje. Daarom houden de ziekenhuizen – waar nu 1588 coronapatiënten liggen, daarvan 126 op de IC – voorlopig vast aan de oude maatregelen (1,5 meter afstand houden en mondkapje op), want ze weten maar al te goed dat de besmetting bij Omikron geniepiger – vaak weet je niet eens dat je besmet bent – en sneller gaat dan bij beide andere varianten.

De omslag blijft spannend. Niemand weet immers of er een nieuwe, wellicht ook gevaarlijker, covidvariant op de loer ligt. Maar het is waar, we kunnen de maatschappij niet blijven afknellen omwille van Omikron, de minder ziekmakende variant. Toch houd ik het in winkels nog  maar even het mondmasker op en verwijder het CTB nog niet uit mijn telefoon.  

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.