Europoort, kloppend hart van Rotterdam

Rotterdam, die grote stad, waar het werk nooit stilstaat en de havens 24-uur per dag voor economische voorspoed zorgen, is een bezoek waard. Ga eens kijken op de Europoort, aan de overkant van Hoek van Holland. Het is een reusachtige industrie- en havengebied, waar de hele dag schepen – meer dan 55.000 per jaar – aankomen en vertrekken.

Je zult verbaasd staan over de grote hoeveelheid aan, maar ook de omvang van, al die enorme industriecomplexen op de Europoort, waar vooral petrochemie de scepter zwaait. De zeven petroleumhavens en de enorme olieopslagcapaciteit maken van de Europoort – aangelegd tussen 1958 en 1964 – het grootste industriegebied ter wereld.

Behalve de Europoort, het oude kloppend hart van Rotterdam, beschikt de stad ook nog over een ander enorm haven- en industriecomplex, de uitgestrekte Eerste en Tweede Maasvlakte. Mind you, die enorme complexen liggen op wel veertig kilometer van de stad. Ben je daar, dan besef je in wat voor een ongelooflijk land wij eigenlijk leven. Een land, groot geworden door massale invoer, overslag en export. De gigantische rijkdom, die de havencomplexen dagelijks binnen harken, draagt voor een groot deel bij aan de veraangenaming van ons leven.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.