RoMeO brengt nostalgie tot leven

Stichting RoMeO maakt je wegwijs over het OV van Rotterdam. Oude trams en bussen van de Rotterdamse Elelectrische Tram (RET) staan in een museum, de voormalige tramremise aan de Kootsekade 19. Maak eens een rit in zo’n oud vervoermiddel. Ik deed het in een oude tram. Dwars door de stad, een rondrit van een uur, in onderstaand filmpje teruggebracht tot ruim een minuut.

In het museum staat onder meer een paardentram, die deed dienst van 1888 tot 1923. En ook een oorlogstram, gebouwd in 1943 door de Rotterdamse fabrikant Allan & CO. Het is een opmerkelijk stuk techniek. De motorwagen reed nog in 1972.

Als kind zat ik in Rotterdam vaak in een bordeauxrode DAF-bus. Het gerommel van de motor keerde terug in mijn oren toen ik de bus terug zag in het RoMeO-museum. Naar ik nu weet was het een standaard bus die gemakkelijk uitwisselbaar was met bussen uit andere steden. In Amsterdam reden dezelfde bussen.

In het museum staat ook de eerste metrotrein. De Rotterdamse metro begon in 1968 met een lijn van het Centraal station naar het Zuidplein. Tegenwoordig zijn er vijf metrolijnen. Ook Den Haag en Hoek van Holland zijn per metro met Rotterdam verbonden.

Het RoMeO-museum brengt nostalgie tot leven.

Kijk voor de openingstijden op: https://www.stichtingromeo.nl/nl/museum/museumdagen/

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.