Galeotti: Poetin toenemend probleem

De vooraanstaande Britse politiek analist Mark Galeotti beschouwt de Russische president Vladimir Poetin als een toenemend probleem voor het Westen. In The Times van afgelopen weekend schrijft hij dat ‘de oorlog in Oekraïne doorgaat met of zonder gewapende middelen, zelfs als er vrede heerst in de Oekraïense zonnebloemvelden’. 

https://www.thetimes.co.uk/article/at-his-most-dangerous-and-with-a-political-solution-now-impossible-were-entering-final-stage-putin-7h2xvzlpr

Zolang Poetin in het Kremlin zit conflicteert het Westen met Rusland. Er is een nieuwe koude oorlog. De kern van Poetins operatie is een existentiële strijd met het Westen, daardoor zal de ‘speciale militaire missie’ niet gauw stoppen, tenminste niet zolang Poetin in het Kremlin zit en mogelijk ook daarna niet.

Wat als Poetin zijn macht verliest? Hoewel dat nu ondenkbaar lijkt verliest hij dan ‘de oorspronkelijke droom van het betreden van het pantheon van Russische nationale helden’. De kans dat de strijd daarmee eindigt is nihil, want Rusland eert grootheid en macht. Na een mogelijke pauze zal de strijd daarna doorgaan, wellicht harder dan voorheen.

Tiran

Nikolai Patrushev, het hoofd van de Russische Veiligheidsraad en voorstander van een genadeloze oorlog tegen Oekraïne, staat klaar als Poetins opvolger. Zijn daden zullen zeker niet onder doen voor die van Poetin, stelt Galeotti die opmerkt dat de Russische president een negatieve verandering heeft ondergaan. Was hij bij zijn verkiezing tot president in 1999 nog open over wat hij wilde, zo lang mogelijk aan de macht blijven om van Rusland een erkende macht te maken, ‘nu kijken we naar de laatste en gevaarlijkste fase van zijn transformatie tot een tiran’. Poetins huidige kijk op de wereld ‘is als een eeuwige competitie waarin de ene hond de andere doodt’, concludeert Galeotti.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.