Met de Romantika naar Kristiansand

Zaterdag 6 augustus teruggekomen uit Kristiansand, Noorwegen. Superrustige stad die het goed doet bij mooi weer wat geldt voor de meeste steden. We voeren er heen met een enorme boot uit Groningen-Eemshaven, de MS Romantika. Er was geen romantiek op de boot, wel veel herrie en onnoemelijk veel eten.

Alleen al bij het woord zeereis krijgen veel mensen de kriebels. Als je pech hebt is het inderdaad een deinende bedoening. Wij hadden geluk, het viel mee. Maar je moet er toch niet aan denken dat je op de Noordzee, Waddenzee of het Skagerak terecht komt in een vliedende storm. In mijn verbeelding bolden de zeilen van Nederlandse koggeschepen die, gestuurd door de Hanze, via dezelfde route naar de Oostzee voeren. Het waren er duizenden, want in die tijd – de veertiende eeuw – waren de Nederlanden hard op weg naar de wereldmacht.

Noormannen

Café in Kristiansand.

Na ruim 18 uur varen bereik je Kristiansand – genoemd naar koning Christiaan IV. De bouw van de stad, die op een zandplaat ligt, begon in 1641. In het oudste deel staan nog veel houten huizen, veelal uit de negentiende eeuw. En kijk eens naar de dom – zie video – met een dak dat lijkt op een omgekeerde boot. Het doet me denken aan de Noormannen, die hier het ruime sop kozen; archeologische vondsten niet ver van Kristiansand zijn het bewijs.

Het was een kort bezoek, maar ik denk dat we nog wel eens teruggaan naar Noorwegen, het liefst met een camper, want de uitgestrekte natuur is er prachtig. En vergeet niet: Nederland past twaalf maal in Noorwegen dat – schrik niet – nog geen zes miljoen inwoners telt.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.