Meningsvrijheid in Servië op nul

In Servië bepaalt de staat wat je mag lezen en zien. Meningsvrijheid wordt niet geduld. Op de internationale luchthaven Nikola Tesla in Belgrado liggen geen Westerse kranten noch tijdschriften, alleen Servische tabloids, vol met foto’s en korte teksten. Ook op de kabel-tv bepaalt de staat de zenders. Het zijn vrijwel allemaal zenders die de propaganda van harte ondersteunen, zoals Pink TV, Happy TV, B92 TV en Prva TV.

Kabelnieuwskanaal N1, een kloon van CNN, is sinds 2014 het enige onafhankelijke tv-station in Servië. De regering noemt het een ‘tycoon’ zender, wat niet vriendelijk is bedoeld. Het station werkt onder een voortdurende dreiging waarbij journalisten en hun familieleden het leven zuur wordt gemaakt. Ze worden uitgescholden voor ‘verraders’ en ‘buitenlandse huurlingen’. Ook moordbedreigingen komen voor.

Het zielige rijtje kranten op de luchthaven van Belgrado.

Vragen van N1-verslaggevers over de banden van de staat met de onderwereld worden grof terzijde geschoven. Dat die banden er zijn, is duidelijk. De betrouwbare website KRIK meldde dat een hooggeplaatst lid van de politie, Nenad Vuckovic “Vucko”, het hoofd was van een hooligan-criminele groep die eerst werd geleid door Aleksandar Stankovic “Sale Mutavi”, en vervolgens door de crimineel Veljko Belivuk. Eerder berichtte The New York Times over de warme banden tussen de Servische president Alexander Vucic met voetbalhooligans en zijn contacten in de drugswereld. Door de enorme protesten tegen de regering – waar de media nauwelijks over melden – zijn er op 17 december in Servië nieuwe verkiezingen, ben benieuwd hoe die uitpakken.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.