Stop op fossiel historisch

Beste lezer, het kan geen kwaad op zoek te gaan naar een elektrische auto nu het einde van de fossiele brandstoffen – olie, kolen en gas – in zicht is. In het olieproducerende staatje Dubai is de eerste tegel hiervoor gelicht, de rest van het tegelwerk zal – mits het vanochtend gesloten akkoord niet bij woorden blijft – snel volgen.

Lexus e-car.

De stop op fossiel is historisch. 198 Landen gaan ermee akkoord, dat is geen kattenpis. De COP28 klimaattop is geslaagd. Of het inderdaad gaat lukken de opwarming in de hand te houden blijft de vraag, want het akkoord is niet juridisch bindend en de gemiddelde temperatuur heeft allang  de 1,5 graad Celsius gepasseerd. We kunnen proberen die onder de twee graden te houden, maar dan moeten er strenge restricties komen voor de industrie, landbouw en het vliegverkeer. Daar ligt een schone taak voor ons kabinet, al verwacht ik weinig steun van de PVV en BBB.

Gaat het plan door, dan betekent dat in 2050 het einde van de fossiele brandstoffen. Het gebruik van steenkool voor verwarming is bij ons met 79 procent gedaald. We verbruiken nu 65 procent meer wind- en 13 procent meer zonne-energie. Daarmee kelderde de Nederlandse CO2- uitstoot met 37 procent. Mooi resultaat. Bereid je voor op meer windparken, meer zonnecellen en hogere prijzen voor vliegtickets. En nu maar hopen op een betaalbare e-car.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.