Kanttekening bij ‘gelukkig nieuwjaar’

De uitdrukking ´een gelukkig nieuwjaar´ geldt misschien voor persoonlijk geluk, maar zeker niet voor politiek geluk. Vooral niet in deze tijd waarin de veiligheid onder druk staat.

Jezus in kribbe, Napolitaanse kerststal, Utrecht.

De afschuwelijke oorlog in Oekraïne is voor ons belangrijker dan de verschrikkelijke oorlog in Gaza. Want in Oekraïne gaat het om de Europese veiligheid. De oorlog daar gaat volgend jaar zijn tiende jaar in. Na de Russische bezetting van de Krim in 2014 werden Donetsk en Loehansk onterecht bezet en bij het Moederland gevoegd. Op 24 Februari 2022 ondernam het Russische leger een poging om Kyiv te bezetten. Mislukt, maar de oorlog in het oosten gaat onverminderd door. En zal pas stoppen – volgens Poetin – als Oekraïne gedenazificeerd, gedemilitariseerd en geneutraliseerd is. Dat is natuurlijk een waanzinnige beleidsoptie, evenals zijn voorspelling dat Rusland geen belang heeft bij een aanval op de NAVO. Dat staat haaks op zijn eerdere aankondiging de grenzen van het tsarenrijk te herstellen en die grenzen liggen in de EU.

Gevaarlijk

De Russische geopolitiek is gevaarlijk en inhumaan. Verbreekt het Westen de steun aan Oekraïne, een land dat kampt met ernstige munitietekorten en mankracht, dan is alles wat er in de afgelopen twee jaar is bereikt voor niets geweest. Blijft Poetin aan de macht – niets wijst op het tegendeel – en zou hij winnen in Oekraïne, dan volgt er een nieuwe Europese tweedeling waarin het atomaire Rusland ons misschien niet aanvalt maar ons nog meer  gaat bedreigen.

Niet alleen in het oosten hangen donkere wolken, ook in het westen doemen ze op. Want wat als Trump opgaat voor een tweede termijn? Dan – en dat is  niet ondenkbaar – zal de EU de atoommacht van de Amerikanen ernstig gaan missen. Gebeurt dat, dan is dat een godsgeschenk voor Poetin. Niettemin prettige feestdagen.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.