Werken tot je 67ste? Bekijk het!

De regering stoomt ons klaar om te werken tot 67, terwijl er voor veel veertigers en zeker vijftigers geen werk is. Diploma’s, veel werkervaring, mooie woorden, maar de deuren blijven gesloten. Bekijk het maar! Werkgevers moeten je niet, je bent te duur of past niet in het profiel. Zie dagblad TROUW.

In Nederland zijn ruim 250.000 mensen van boven de vijftig werkloos en hun aantal neemt gestaag toe. Circa 3 procent van deze groep vindt een nieuwe baan. Ben je van deze leeftijd én sideliner dan zal menigeen merken dat arbeidsbureaus, outplacementbedrijven en uitzendbureaus je cv roemen en soms van alles in werking zetten om jou aan een nieuwe baan te helpen. In verreweg de meeste gevallen is het vergeefse moeite. Een eigen bedrijf beginnen? Kan, maar vergeet niet: lang niet iedereen heeft ondernemersbloed in de aderen.

Hoe ervaren mensen in deze situatie afwijzingen? Wat gaat er in hun hoofd om als ze gedwongen participeren in de ontluikende tweedeling in deze maatschappij. We weten het niet omdat we hoegenaamd nooit iets van deze groep horen. Een kwart miljoen mensen houdt de kaken stijf op elkaar.

In Werken tot je 67ste? Bekijk het! vertellen veel sideliners hun ervaringen. Wat blijkt? De politiek trekt zich vrijwel niets aan van dit probleem, de vakbonden houden zich koest, bedrijven schuiven ouderen even gemakkelijk aan de kant als een stuk oud brood. Coaches kunnen deze groep nauwelijks helpen. Wat voor de meesten overblijft is een diep, donker gat met aan de zijlijnen duizenden mensen die roepen: ‘Er is genoeg werk’. Dat is er dus niet! Wel leefijdsdiscrimatie! Deze gids voor sideliners bevat oplossingen om de impasse te doorbreken.

Voor dit boek interviewde ik niet alleen oudere werklozen, maar keek ook naar coachen, outplacementtrajecten en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (de WIA, tot 2006 de WAO, de gouden handdruk van weleer).

Voor de meesten die Abraham hebben gezien betekent werkloos zijn een stap in het voorportaal van de bijstand. Bovendien blijven velen kampen met de maatschappelijke vingerwijzing: ‘Jij bent niet goed geweest in je werk, daarom moe(s)ten ze je niet’. Ook al bestrijden veel mensen deze nestgeur, je draagt hem met je mee en kunt hem alleen van je afschudden door nieuw werk.

Werken tot je 67ste? Bekijk het! is geschreven door Peter van Leeuwen*, RedCom, Redactie en Communicatie (www.redactie-communicatie.nl). Uitgever is MK Publishing in Renkum.

Het boek (124 pagina’s) kost 9,95 euro (excl. € 1,76 verzendkosten), te bestellen via dit formulier, of verkrijgbaar in de boekwinkels (ISBN/EAN: 978-90-8937-0075).

Lees delen uit het boek.

*Van Peter van Leeuwen verscheen eerder de roman De dood van Rubber (ISBN 978-90-78215-85-1).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.