Asociaal: kenmerk van minderwaardigheid

De negatieve klank van het woord asociaal ontstond in de tijd dat de armenzorg de pan uit rees. Hoe kon je armengroepen de dure steun ontnemen? Door ze het stempel asociaal te geven. Alcoholisten en ongetrouwde moeders waren asociaal, ze hadden de armoede immers aan zichzelf te wijten.

Affiche van de eugeneticabeweging.

In de negentiende eeuw ontstond in Europa en de VS de eugeneticabeweging. Uitgangspunt van deze beweging was: meer kinderen voor mensen met goede eigenschappen, minder voor hen met slechte eigenschappen. Gedwongen sterilisatie bij een mentale beperking. De nationaalsocialisten in Duitsland maakten er dankbaar gebruik van. In nazi-Duitsland vierde de rassentheorie hoogtij. Groepen die niet voldeden aan het predicaat ras-Duitser moesten volledig verdwijnen.

Gesteriliseerd of vermoord

Daklozen en prostituees werden in Duitsland als eerste aangemerkt als asocialen. Daklozen waren oplichters die veel geld verdienden aan bedelen, aldus de nazi’s. Het was een leugen dat ze dakloos waren, zeiden de nazi’s, ze hadden gewoon een huis. Veel daklozen en prostituees kwamen terecht in arbeidshuizen en kampen. Eerst werden ze werkschuw tuig genoemd, daarna zwakzinnig, vervolgens werden ze gesteriliseerd of vermoord. Alleen waardevolle Duitsers telden. Zij kregen alle mogelijkheden om – liefst zoveel mogelijk – kinderen te krijgen.

Pas op 13 februari 2020 verscheen er een wetenschappelijk rapport over de asocialen tijdens nazi-tijd. De Bondsdag voegde ze officieel toe aan de reeks van vervolgde groepen in Hitler-Duitsland. Alleen de Alternative für Deutschland (AfD) stemde tegen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.