Steeds meer zware wapens naar Oekraïne

Donderdag 24 februari 2022 staat te boek als een gitzwarte dag voor de wereld. Onder het valse voorwendsel dat Oekraïne genocide pleegt op etnische Russen viel het Russische leger het land binnen. President Poetin ontkent dat er een oorlog aan de gang is, hij spreekt van een ‘speciale militaire operatie tegen het nazibewind in Oekraïne’.

Leopard 1 V-tank.

Nu een jaar later blijkt het Russische leger niet meer te zijn dan een schietschijf. Er sneuvelden tienduizenden Russische en Oekraïense soldaten maar de oud-KGB’er Vladimir Poetin geeft niet op. Meedogenloos, ijskoud en cynisch zwiept hij met zijn voorhamer in het rond. Het kan hem niet schelen hoeveel soldaten er sterven, alleen de overwinning telt. Zijn land gaat gebukt onder de zwaarste sancties. Banken en staatsbedrijven zijn ongenadig hard geraakt maar het Kremlin geeft geen krimp.

Het is de zoveelste ellende van Poetin die al 24 jaar de autoritaire oppergezaghebber van Rusland is. In 2007 verklaarde hij op de Vredesconferentie in München dat de uitbreiding van de NAVO  ‘als een ernstige provocatie het wederzijds vertrouwen aantast’. Hij overviel Georgië, richtte een bloedbad aan in Tsjetsjenië, bezette de Krim, schoot MH17 uit de lucht en liet tegenstanders, zowel politici als journalisten, vermoorden of onder verschrikkelijke omstandigheden opsluiten.

NEW START

Doorsnee-tekening van een F16-straaljager aan de slang van een brandstofvliegtuig.

De opschorting van het NEW START-VERDRAG plaatst het land in een afzonderingspositie. Dwars door Europa is een nieuw ‘ijzeren gordijn’ ontstaan. Ter verdediging kan het Westen niets anders doen dan Oekraïne vol proppen met steeds zwaardere wapens. Duitse Leopard-tanks, Panther-tanks, Amerikaanse Abrams, Franse Le Clercs en Britse Challengers. Ook voor de levering van luchtafweer staat alles paraat, maar voor straaljagers, de F16’s, is het nog veel te vroeg. Terwijl juist deze ongelooflijk wendbare toestellen het verschil kunnen maken. De Fighting Falcon is een razendsnel vliegend fort dat niet alleen schiet maar ook communiceert met de grondtroepen. Al is het vliegen wel een dingetje en ook het onderhoud vergt de nodige kennis. De Nederlandse F16’s vliegen dit jaar hun laatste routes, in 2024 maakt zijn opvolger de F35 zijn entree.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.