China heeft het Westen nodig

Helemaal zeker is het natuurlijk nooit, maar ik acht de kans dat we van Rusland een atoombom op ons dak krijgen bijzonder klein. Want wat zou China doen als het Westen zo’n ramp te wachten staat? Die economische grootmacht is immers bijzonder gebaat bij de handel met vermogende landen.

Voor de val van De Muur waren er nog atoombunkers in Nederland. Daar zijn er tegenwoordig nog maar weinig van over. De atoombunker op de foto staat op een kazerneterrein in Vught.

De aanval van Rusland op Oekraïne is een totale dwaasheid. De inname van De Krim was tot daaraan toe, dit cadeautje aan Oekraïne was een vergissing uit de Sovjettijd. Ook met de erkenning van Donetsk en Loehansk valt te leven, die twee volksrepublieken zijn grotendeels gericht op Rusland. Maar heel Oekraïne bezetten, om een demilitarisering te vragen en het land vervolgens te neutraliseren zodat Rusland er de scepter kan zwaaien, is een schop tegen het zere been. Het is te hopen dat het ook nooit zo ver komt. Gebeurt het toch dan krijgt Rusland te maken met een guerrillaoorlog, die het land, samen met de snoeiharde economische sancties, nog verder in het isolement dringt. En we weten allemaal: een guerrillaoorlog is niet te winnen. Denk maar aan de tienjarige oorlog tussen Rusland en de moedjahedien in Afghanistan. In februari 1989 blies Rusland de aftocht.

Gas

Maar wat als het Westen de gas- en olietoevoer uit Rusland afsnijdt? Een uitermate goede zaak, zou ik zeggen. Nederland is slechts voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas. Duitsland en Italië hebben er meer van nodig, maar ook die landen kunnen in de toekomst zonder Russisch gas. Anders ligt dat in zuidoost Europa waar landen vaak voor honderd procent afhankelijk zijn van Russisch gas. Bulgarije zoekt naar alternatieven, onder andere naar Israëlisch gas. Dit leidt tot een scherpe daling van de Russische inkomsten. Rusland zou dit – en dat hebben ze onlangs ook aangegeven – kunnen aanmerken als een oorlogsverklaring. Maar ook dan lijkt het me sterk dat het Russische leger oprukt naar het Westen. Ik ga ervan uit dat de Chinezen hun winstgevende jachtgronden in het liberale Westen niet laten verpulveren door Russische stampei. Gebeurt het toch, dan is het  goed om te beseffen dat we hier nauwelijks schuilplekken hebben voor bommen en granaten en al helemaal niet tegen nucleaire wapens.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.