De oorlog klopt op de deur

Rusland waarschuwt met vergelding. Het Westen moet stoppen met de levering van zware wapens aan Oekraïne. Zou het Westen dat doen, dan houdt Rusland ons straks onder schot.

Door onze inmenging in de oorlog in Oekraïne hebben we een lelijk probleem. In feite zijn wij – westerse wapenleveranciers – in oorlog met Rusland. Dat er geen sprake is van westerse manschappen in Oekraïne maakt Rusland geen fluit uit. De toezegging van president Biden dat er straks moderne wapensystemen naar Oekraïne gaan, dat Rusland hoe dan ook moet worden gestopt, dat de NAVO met Finland en Zweden straks 32 bondgenoten telt, doet het bloed van Poetin koken.

Demonstraties

Wie in Rusland is geweest – en ik heb dat land meerdere malen bezocht – weet hoe ze daar aankijken tegen het Westen. Daar, zo leert de Russische tv, zijn veelvuldig demonstraties. Beelden daarvan worden de hele dag uitgezonden. Veelal met close-ups van nazivlaggen en gestrekte armen, want de Hitlergroet is in het Westen heel normaal, dat u het weet. Studentenprotesten in de jaren zestig in Parijs, provo-rellen in Amsterdam, gillende Duitsers, joelende Belgen en krijsende Italianen. Het is een oneindige reeks filmpjes uit ver uiteen liggende tijden, door het onderliggend commentaar lijkt het net gebeurd te zijn. Die ‘wereld’ zien de Russen op een staatszender. Je hoeft er ook niet naar te kijken. Ga naar het nieuws, het opent steevast met Poetin, zittend achter zijn bureau, orders uitdelend, of Poetin op werkbezoek.

Doorgaan!

Ik was voor het laatst in Rusland in 2014, net na de ramp met MH 17. Op de Russische tv werd Oekraïne er in iedere nieuwuitzending van beschuldigd het vliegtuig te hebben neergehaald. Daar is geen verandering in gekomen. Tot op de dag van vandaag ontkent Rusland iets met de ramp te maken te hebben.

Moeten wij zo’n land zijn gang laten gaan in Oekraïne? Om de dooie donder niet. Maar ja, ze beschikken wel over kernwapens en niet zo zuinig ook. En geloof me, het interesseert ze geen donder om die op ons af te vuren. Moeten we daarom maar onze bek houden? Geenszins! Als het over is, dan is het over. Dan hebben ze de EU gebroken, maar niet onze ziel. Al zal die voor de eeuwigheid verdampt zijn. Maar de fall-out verandert ons land in een veste. Daarom nooit opgeven! Doorgaan!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.