20 Jaar na de moord op Pim Fortuyn

Pim Fortuyn uitte klare taal gelardeerd met een volkse aanpak..

De leider is dood, dat was het gevoel na de moord op Pim Fortuyn – 6 mei 2002. Zijn afkeer van de paarse kabinetten onder leiding van Wim Kok zorgde voor een stroomversnelling bij ultrarechts, denk aan de oprichting van de PVV, Trots op Nederland en Forum voor Democratie.

Fortuyn verklaarde dat ‘de islam een achterlijke cultuur is’. Het kostte hem zijn lijsttrekkerschap bij Leefbaar Nederland. Hij bleef wel lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 boekte de gloednieuwe partij 17 zetels, een geweldige overwinning waarmee de PvdA de eerste plaats in de gemeenteraad verloor.

Tijdelijk graf van Fortuyn in Driehuis-Westerveld.

Kort daarvoor trad Fortuyn naar buiten met de Lijst Pim Fortuyn en zijn politieke programma. Hij uitte klare taal gelardeerd met een volkse aanpak. In zijn boek De puinhopen van acht jaar Paars haalde hij het kabinet door het slijk. De lange wachtlijsten in de zorg en de problemen in het onderwijs moesten het ontgelden. Maar hij keerde zich vooral tegen niet-westerse immigranten, zonder zich een racist te noemen. Ja, hij sprak zich ook op veel punten tegen, maar dat kon zijn aanhang niets schelen. Wie zijn visie deelde, en dat waren er velen, plaatste hem op een voetstuk.

Terroristische aanslagen

Fortuyn had zijn tijd mee. In 2001 liet Al Qaida vier Boeings neerstortten in de VS. Twee toestellen vlogen in de torens van het WTC in New York, die kort daarna instortte. In die reeks terroristische daden kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. Het wakkerde ook in Nederland de haat tegen moslims verder aan. Daarmee groeide het gevoel van onveiligheid. ‘De multiculturele samenleving’, aldus Fortuyn in het AD, ‘is voor velen niet zo gezellig. Mensen schrikken van te veel talen, te veel culturen. Ze zien criminaliteit, verpaupering, en voelen zich ontheemd in hun eigen stad.’ Het moest maar eens afgelopen zijn met de instroom van asielzoekers. ‘Nederland is vol’, betoogde Fortuyn. ‘Veertigduizend asielzoekers per jaar’, stelde hij, ‘dat is in vier jaar tijd een stad van een omvang van Groningen. Dat moeten mensen zich eens even goed realiseren. En dan veelal; enkele reis onderklasse.’ Heel Nederland, beweerde Fortuyn, zou ten prooi vallen aan de islam. Geloof mij, dat is onmogelijk. Ja, het is waar, de islam is de tweede religie na het Christendom in Nederland. Daartegenover staat dat van de ruim zeventien miljoen Nederlanders slechts 5,1 procent moslim is.

Moord

Bij zijn graf in Westerveld – nu een herdenkingsplek – is het definitieve graf in het Italiaanse Provesano in miniatuur weergegeven.

Op maandagavond 6 mei 2002 schoot milieuactivist Volkert van der Graaf Pim Fortuyn vijf kogels in zijn lijf. Daarmee vermoordde hij niet alleen een kandidaat-premier maar ook het vrije woord. Het was de eerste politieke moord sinds eeuwen en hij had er levenslang voor moeten krijgen, maar op 1 mei 2020 liep hij weer vrij rond. Dat is vreemd, want de moslimterrorist Mohammed Bouyeri, die in 2004 de cineast/columnist Theo van Gogh vermoordde kreeg wel levenslang. Ook werd Fortuyns moord niet behandeld als een politieke moord, dat geeft te denken. Een paar weken voor zijn dood waarschuwde Fortuyn dat een moord op hem tot de mogelijkheden behoorde. Hij wees erop dat het kabinet dan medeverantwoordelijk was.

Voor zijn kist werd overgebracht naar het Italiaanse Provesano – waar Fortuyn een vakantiehuis bezat – werd hij tijdelijk begraven in Driehuis-Westerveld. Het graf is nu een herdenkingsplek voor Fortuyn-aanhangers.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.