Der Dicke verslaafd aan de Führer

 

Hermann Göring, zijn naam is onverbrekelijk verbonden aan het meest misdadige regime ooit: de nationalisten in Duitsland. Deze  jachtvlieger uit WO I dankte al zijn macht en roem aan de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, opgericht op 24 februari 1920.

In 1922 ontmoette Göring, die de hoogste vliegonderscheiding de Pour le Mérite droeg, Adolf Hitler. Hitler benoemde hem tot commandant van de Sturmabteilung (SA) die Göring ombouwde tot een paramilitie van elfduizend man.

Bij de mislukte Bierhallenputsch in 1923 werd Göring neergeschoten. Hij ontving zorg van een Joodse familie, die hij later uit een concentratiekamp haalde. Door hevige pijn aan de wond raakte hij verslaafd aan morfine. Hij kreeg vetzucht waardoor de 1.70 meter lange Goering uiteindelijk 104 kilo woog. De Duitsers noemden hem Der Dicke.

Minister van Luchtvaart

Na de Bierhallenputsch stapt hij over naar het bedrijfsleven waar hij tal van contacten aanknoopt die hem uiterst waardevol maken voor de NSDAP. In 1928 komt hij op de kieslijst voor de Rijksdag. De partij, dan nog klein, boekt in de daaropvolgende jaren  enorme vooruitgang. Göring treedt hoger en hoger op de ladder van de hoogste macht. Hij krijgt tal van functies, onder meer als president van de Rijksdag en in 1934 minister van Luchtvaart. In 1936 benoemt Hitler hem tot de leider van het Vierjarenplan hoewel hij, naar eigen zeggen, helemaal niks heeft met economie, maar wel beschikt over een ongebreidelde wil. Het is een eigenschap waardoor Hitler hem in 1940  tot rijksmaarschalk maakt, de functie verheft hem boven alle commandanten van de Wehrmacht. Zijn gelauerde positie zorgt er voor dat tal van bedrijven hun producten op maat voor hem  fabriceren, zie de sigaren op de foto.

Oorlogsmisdadiger

Göring was verslaafd aan Hitler. Hij wist heel precies wat er in het dictatoriaal geregeerde Duitsland plaatsvond, al ontkende hij dat tijdens het proces van Neurenberg, maar er zijn genoeg bewijzen. Zo stond hij volledig achter de uitbreiding van lebensraum. Was hij op de hoogte van wat rer gebeurde in de concentratie- en vernietigingskampen. Geloofde hij heilig in de superioriteit van het Duitse volk. Communisme en jodendom waren ook voor hem de grootste vijand – ze werden als eenkoppig monster gezien: het Joods-bolsjewisme. Tijdens het Proces van Neurenberg werd hij veroordeeld tot de strop. Op  15 oktober 1946 pleegde hij zelfmoord met een gifcapsule.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.