Gerard Reeskamp, gevallen verzetsstrijder

Aan de Verlengde Fortlaan 25 in Naarden staat het huis van verzetsstrijder Gerard Reeskamp, een drogist. Hij verwierf roem met de geweldloze overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, 8 december 1944. Hierbij werden 51 mensen bevrijd, vooral verzetslieden. Reeskamp was betrokken bij – eveneens geweldloos uitgevoerde – wapendroppings en hulp aan onderduikers. Deze magnifieke staat van verzet werd in een klap getorpedeerd door een overval met dodelijke afloop op een veehandelaar, uitgevoerd door leden van zijn knokploeg met zijn pistool.

De villa van verzetsstrijder Gerard Reeskamp aan de Verlengde Fortlaan 25 in Naarden.

 

Rijke veehandelaren werden gedwongen geld af te staan voor onderdak en voedsel aan onderduikers. Boer Hantje Zijlstra uit Vijfhuis bij Wolsum werd door twee leden van de knokploeg van Reeskamp staande gehouden. Hij bood verzet waarop een van verzetsstrijders hem met de Mauser van Reeskamp neerschoot. Ze grepen zijn portefeuille en maakten dat ze wegkwamen. De huls bleef in de sneeuw achter. Zijlstra overleed – zonder bij kennis te zijn gekomen – in het ziekenhuis, niet aan het schot maar aan een longontsteking. Wat Reeskamp niet wist was dat veehandelaar Zijlstra niet alleen vlees leverde aan de Duitsers maar ook aan het verzet. Nog belangrijker was dat hij een Joods meisje verborg. Dit alles keerde zich tegen Reeskamp op het moment dat een rechercheur –  een die Joden had aangegeven en het verzet haatte – de huls uit de sneeuw raapte.

Celstraf

Na de oorlog werd Reeskamp overladen met dankbetuigingen, die kwamen zelfs van de geallieerde opperbevelhebber Eisenhower. In 1947 was het daarmee gedaan. Rechercheur Aukema bracht hem voor het militair gerecht. Hij, groot verzetsstrijders, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, viel diep. Het Hoog Militair Gerechtshof veroordeelde hem tot 4 jaar cel. Naar zijn villa in Naarden keerde hij nooit meer terug. Hij stierf in 1970 in Soest – het graf is geruimd.

In 1962 werd de film De Overval uitgebracht – https://www.youtube.com/watch?v=27ayZOlLQDA – die meer dan een miljoen bezoekers trok. En in 2013 verscheen het boek De Drogist van Ad van Liempt – https://www.bol.com/nl/nl/p/de-drogist/9200000019417949/ .

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.