Verandering brengt problemen

Na mijn laatste schoolreünie dacht ik: wat is er in de afgelopen 52 jaar allemaal veranderd? Nou, heel veel. Ben je zestien dan denk je – volkomen onterecht natuurlijk – dat de wereld af is. Je vergeet foto’s te maken van het alledaagse. Dat is jammer, want vrijwel alles ziet er straks anders uit of verdwijnt.

Schoolreunie 2023, herinneringen ophalen aan een gebeurtenis – excursie naar Groot-Brittanniē – van 52 jaar geleden.

Alleen al op technisch gebied is de verandering eindeloos. Internet heeft de boel enorm versneld. Ik hoor de meester in de zesde klas van de lagere school nog zeggen: ‘Jullie krijgen later te maken met computers.’ Computers, in Arnhem bij de Postcheque- en Girodienst stond er een. Het ding was groot, ze hadden er een heel gebouw voor opgetrokken. Tegenwoordig heb je er gewoon een in je zak, een mobiel die meer kan dan de computers van de NASA in 1969, het jaar van de maanlanding.

Ook op sociaal en politiek gebied is er veel veranderd. Vrijwel niemand nam er vroeger aanstoot aan als je tegen een vrouw zei: ‘je bent leuk’. #Me too bracht daar verandering in.

Woke

De politiek verschuift steeds verder naar rechts. Eng rechts zelfs. Het alert zijn op maatschappelijke misstanden heeft geleid tot woke. Woke = wakker zijn – het sluit grote groepen mensen uit. Woke is een antidemocratische stroming.

Floris van den Bergh, filosoof/ universitair docent van de Universiteit Utrecht, is een fel tegenstander van woke: ‘Alles wordt geframed in kennis en machtsrelaties zonder dat er naar de argumenten wordt gekeken, en daar moeten we vanaf.’

Tegenwoordig praten over het weer of de vakantie? Toehoorders zullen je algauw herinneren aan de klimaatverandering en de CO2-uitstoot. Frankrijk? Blijf weg daar, denk aan de smerige trucks van de regering (verhoging pensioenleeftijd), de overdaad aan gluten (croissants) en vergeet ook het dierenleed niet (ganzenlever). Bezocht je een concert of museum, dan is dat een white privilege. Stukje in de auto gereden? Dan noemen ze je een milieuterrorist of verspiller van fossiele brandstoffen.

Is het misschien mogelijk nog ergens zonder problemen over te praten? Ja, alleen wanneer je toehoorders dezelfde mening hebben als jij, anders kun je maar beter mond houden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.