Gezegend Kerstfeest en veel sterkte in 2023

Het is Kerst in een wereld die knarst en kraakt. Veel monden zijn gevuld van vrede, maar nooit komt er een eind aan al dat slachten en slaan.

De oorlog in Oekraïne duurt nu bijna een jaar. Vrede lijkt niet in zicht, het verduistert het licht dat we omarmen met Kerst. Schep licht in de duisternis, wat klinkt dat mooi. Prima zo, maar vergeet geen mensen in minder gelukkig omstandigheden, zoals in Oekraïne.

Zeg niet: wat kan ik daaraan doen, niets. Inderdaad, je kan er niets aan doen. Toch is het goed om aan ze te denken, al is het maar voor even, want iedere vorm van steun, al is het maar een splinter, is voor hen  meegenomen.

Hier mogen het gezellige feestdagen zijn, zij zitten in angst en kou. Door medeleven met hun situatie, al is het maar voor even, krijg jezelf een prettiger kerstgevoel.

Allemaal gezegende kerstdagen en veel sterkte in 2023!

In Museum Catharijneconvent in Utrecht, waar de foto’s genomen zijn, staat een Napolitaanse presepe, het is de mooiste kerststal in Nederland. Evenals in de Napolitaanse kerststal uit de 17e eeuw is in het Utrechtse tableau het straatleven rijk aanwezig.

De Bijbelse figuren in de barokke kerststal bevinden zich bij bekende Utrechtse gebouwen. Het kindje Jezus ligt in een kribbe onder de Domtoren en de wijzen uit het Oosten staan bij een van de verlichte zuilengalerijen. Een engelenschaar kondigt de geboorte van Jezus aan. De herberg waar geen plaats was voor Maria en Jozef, is hier de Winkel van Sinkel, tegenwoordig een grand café.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.