´IJsbreker van Ommeren´ vernieuwde de landbouw

In het Betuwse Ommeren is een klein, maar leuk museum. Het heeft de korte naam Baron van Brakell. Je krijgt er kennis over de landbouwontwikkeling, die in de negentiende eeuw pas goed op gang kwam.

Baron van Brakell.

Frederik Louis Willem baron van Brakell (1788 – 1865) was een ware landbouwvernieuwer. Zonder zijn inzicht, die hij in praktijk bracht op zijn 150 hectare tellende landgoed Den Eng bij Lienden, hadden we nooit gehoord van de rijenteelt – waardoor onkruid wieden makkelijker werd – , was kunstmest pas veel later gebruikt, hadden we het nog lang zonder agrarische werktuigen moeten stellen en was het landbouwonderwijs moeilijker van de grond gekomen.

Sociaal fonds

Van Brakell had een passende bijnaam, een die zijn vasthoudendheid karakteriseert: ‘de ijsbreker van Ommeren’. Na zijn overlijden kregen de arbeiders van zijn bedrijf de beschikking over het door hem ingestelde ‘Fonds Hulpbetoon aan de arbeidende klasse in de buurtschap Meerten’. Met het geld uit dit sociale fonds werd het museum gebouwd, geopend in 2015. Geld uit het fonds gaat ook naar Landgoed Den Eng, dat nu in handen is van het Geldersch Landschap.

Een hondenkar met heupmeetlat. Hondenkeuring in Tiel (foto rechts boven). De Trekhondenwet was tot1963 van kracht.

Het streekmuseum is een initiatief van de Historische Kring Kesteren en Omgeving en het Arend Datema Instituut, informatiecentrum voor genealogie en streekgeschiedenis. Een bezoek geeft inzicht in de archeologie van de Betuwe. De kelder is ingericht als Geldersch boerenwagenmuseum.

Een Gelderse boerenwagen uit het Rivierengebied.

Openingstijden Museum Baron van Brakell in Ommeren: van 1 april t/m 31 oktober woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur | Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De museumjaarkaart is niet geldig.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.