Schiet 2024 uit balans?

Wordt 2024 het jaar waarin de wereld ruw uit balans schiet? Een glazen bol heb ik niet maar dat we behalve met het klimaat ook te kampen hebben met een geopolitieke crisis is zeker. Kijk naar de oorlog in Oekraïne, geen regionaal conflict. Ook Japan en Australië wijzen de waanzinnige Russische aanvallen af en leveren wapens aan Oekraïne. Een stop op de wapentoevoer leidt tot hernieuwde spanningen tussen Oost en West.

Vernielde Russische tank bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

China veroordeelt de Russen niet maar heeft, evenals de VS, Moskou gewaarschuwd geen kernwapens in te zetten, anders zal de klap vanuit China verschrikkelijk zijn (Oekraïne participeert in de Chinese zijderoute vandaar).

Kwaadaardige vrienden

Rusland heeft naast China zes kwaadaardige vrienden: Noord-Korea, Belarus, Nicaragua, Mali, Syrië en Eritrea. Van de ruim 190 landen in de wereld zijn er buiten deze zeven autocratische getrouwen veertig landen die zich niet van Rusland hebben afgewend en daarvan weigert het merendeel deelname aan de sancties.

Zonder zich om mensenlevens te bekommeren pookt Rusland de oorlog in Oekraïne verder op. De rijke EU – met landen met verwaarloosde legers – is bepaald geen supermacht, zonder de VS staan we moederziel alleen. Wat als de wereld uiteenvalt in autocratische en democratische blokken? Ligt de bestaande wereldorde dan in puin? Komt er werkelijk een gevaarlijke verandering op ons af?

Taiwan in het vizier

Van het conflict in Israël zijn de grenzen nu volstrekt onduidelijk. Ondertussen zijn er spanningen rond Taiwan. Autocraat China heeft het democratische eiland in het vizier. Xi Jinping maakte bekend dat hereniging van China en Taiwan onvermijdelijk is. De Republiek China erkennen slechts dertien landen als onafhankelijk land. De autocratische Volksrepubliek China verbiedt het om Taiwan als land te betitelen. Trump deed het, er brak een storm los.

Taiwan biedt hoogwaardige technologie hierdoor is het een supervriend van de VS. Mocht Beijing er zijn hand naar uitstrekken, dan springt de VS Taipei gewapenderhand bij. De inname van Taiwan zou een ontiegelijke klap zijn voor de rol van de VS als high-tech-state. Ontstaat dat ingrijpende conflict, een aanval of boycot van Taiwan, dan is naast de VS de deelname van Japan en Zuid-Korea niet uitgesloten. Geen prettige gedachte, maar wel iets om ernstig rekening mee te houden.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.