Blauwe zee, groene stroom

Ver op de Noordzee staan gigantische windturbineparken. Ze voorzien ons van groene stroom. Zelfs met een sterke kijker zijn ze vanaf de kust onzichtbaar. Het zijn onder meer Deense, Duitse, Nederlandse en Noorse platforms die bij voldoende wind, die hier vrijwel altijd krachtig waait, ons stroomnet vullen.

Windturbines in de Noordzee boven Groningen.

Windturbines zijn hard nodig nu Rusland de energievoorziening inzet als strategisch wapen, waardoor bij ons de vervuilende kolencentrales harder moeten draaien om genoeg elektriciteit op te wekken. Maar ver weg op zee leveren honderden windturbines schone energie waardoor we die smerige CO2-uitstotende centrales straks misschien kunnen sluiten.

Gigawatt

Aan de westkust van Nederland zijn acht windparken met in totaal 289 windturbines, dat is goed voor bijna 1 gigawatt aan elektriciteit wat genoeg is voor een miljoen huishoudens. Het eerste park werd geopend in 2007 op ruim 22 kilometer van Egmond aan Zee. In de komende jaren komen er meer windparken bij.

Ook in de zee boven Groningen staan enorme windturbines en zijn windturbineparken in aanmaak. Nederland wil in 2030 op zee tenminste 49 terawattuur (TWh) aan elektriciteit opwekken oftewel zo’n 11 gigawatt, daar heb je 1.700 windturbines voor nodig.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.