Himmler: ´Op ten Noort en Van Tonningen beste Nederlanders voor de Duitse zaak´

Wie waren in ´40-´45 de ergste landverraders? Niet Mussert, aan manlijke zijde was het Anton van der Waals en aan de vrouwelijke kant jonkvrouw Julia Adriana Op ten Noort, een verre nazaat van Karel de Grote.

In 1942 is dit de Nederlandse Reichsschule für Mädel, gevestigd in het Sint-Elisabethklooster in het Limburgse Heythuysen. Directrice was Julia Op ten Noort.

Laat ik van der Waals, verantwoordelijk voor de arrestatie van tientallen verzetsmensen in de Duitse contraspionage operatie het Englandspiel, buiten beschouwing en zoom ik in op de meest beruchte vrouw uit die periode. Juul voor intimi bouwde een warme band op met topnazi’s, onder meer Heinrich Himmler, hoofd verantwoordelijke voor de Holocaust.

Schicksalstag

Brug aan de Kreppel. Heinrich Himmler, hoofd van de SS, stond in de oorlog op de schaduwplek rechts.

De speurtocht door het leven van Julia Op ten Noort – geboren op 9 november 1910 – is beschreven door ex-Provo Roel van Duijn in zijn boek Een zoon voor de Führer (http://www.roelvanduijn.nl/?cat=7). Juul kwam uit een vooraanstaande adellijke familie. Haar vader was directeur van bierbrouwerij De Gekroonde Valk, die fuseerde met Heineken. Haar grootvader bestierde de lijndienst tussen Nederland en de Indonesische archipel. Let op haar geboortedatum. 9 november staat in Duitsland bekend als Schicksalstag. Op die dag vonden daar diverse historische gebeurtenissen plaats: de revolutie – 1918, Hitlers staatsgreep 1923, de Kristallnacht 1938 en in 1989 de val van de Berlijnse Muur.

Heinrich der Löwe

Samen met elitair Nederland stond Julia pal voor morele herbewapening. Zij vervulde een actieve rol in de Oxfordgroep van de Lutherse predikant Frank Buchman. Van Duijn: ‘Buchman zag de nazi’s als een idealistisch bolwerk tegen het bolsjewistisch materialisme.’ Via de Oxfordgroep kwam de freule in contact met zeer hooggeplaatste SS’ers, daaronder Reichsführer Heinrich Himmler. Meteen was ze geïmponeerd door deze, naar eigen zeggen, ‘bescheiden’ man die zichzelf zag als afstammeling van Heinrich der Löwe, de eerste koning van het Duitse rijk. Zijn geloof in reïncarnatie sprak haar aan. Himmler was zeer gecharmeerd van deze knappe vrouw en verleende haar veelvuldig toegang. Julia en Meinoud Rost van Tonningen, president van de Nederlandse Bank, noemde hij ‘de beste Nederlanders voor de Duitse zaak’.

Juul zette zich vol in voor het nationaalsocialisme. De Jodendeportatie was voor haar geen probleem, ‘het zijn immers materialisten’. Ze behoorde tot de Begunstigde Leden van de SS. NSB-leider Mussert moet niets van haar hebben vanwege haar eigenzinnige contacten met Duitsland.

Reichsschule

In de tuin van het voormalig klooster, nu een zorgcentrum, staat het graf van de nonnen.

In 1942 benoemt Himmler haar tot directrice van de Nederlandse Reichsschule für Mädel, gevestigd in het Sint-Elisabethklooster in Heythuysen (Limburg) – zie: https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=4572.

Na de rassenkeuring bleven er van de 650 aangemelde studenten vijfenveertig over. Ze werden opgeleid voor het leiderschap van het vrouwelijk deel van het nazirijk. Dieper zuidwaarts, in Valkenburg, was een Reichsschule voor jongens die, geheel naar de mores van die tijd, een stuk belangrijker was.

Zwanger

Binnenkant van het grafmonument met daarin o.a. het graf van de oprichtster van het klooster. De laatste begrafenis vond hier plaats in 1915.

In mei-juni 1943 raakte Juul in Heythuysen zwanger. Van wie? Vaststaat dat ze haar spaarzame seksuele relaties alleen deelde met mannen die door de SS gekeurd waren op hun erfgezondheid. Was Himmler de vader van haar zoon? Himmler was in Heythuysen betrokken geweest bij de keuring van de meisjes. En hij was bekend met buiten-echtelijke escapades. Bij zijn secretaresse Hedwig Potthast verwekte hij eerst een zoon en later een dochter. Hoe het ook zij, een ongehuwde zwangere vrouw kon niet voor de klas staan. Himmler stuurde haar naar een Lebensbornkliniek in Zuid-Duitsland.

Daar beviel Juul op 28 februari 1944 van een zoon. ‘Het is een zoon voor de Führer’, meldde ze trots. ‘Heinrich heet hij’, schreef ze aan Heinrich I (Himmler), waarvan hij nu ook het bloed draagt (…), een doorlopende herinnering aan de ideële opgaven die hem gesteld zullen worden.’

Himmler werd peetvader van de kleine Heinrich. Maar was hij de werkelijke vader? Op de geboorteakte staat geen naam van de vader. Zelfs zoon Heinrich wist niet wie zijn vader was. Het leverde hem psychische problemen op.

Zelfmoord?

In 1989, Heinrich is dan 45 en werkt als kelner in het uitgaansdistrict van Frankfurt am Main. Hij is alcoholist, kettingroker en zwaar depressief. Op 28 mei trof een buurman hem thuis dood aan. Het lijk was zwart en overdekt met vliegen. Was het een hartaanval of zelfmoord? De politie bepaalde zijn sterfdatum voorzichtig op 25 mei maar uit de autopsie blijkt geen doodsoorzaak, daarvoor is het lichaam te ver heen. En dan: Himmler slikte een cyaankalipil op 23 mei ’45 in Lüneburg, hij was toen 44. Julia reageerde laconiek op het overlijden van haar zoon: ‘Waarschijnlijk had hij iets, dus dan is het goed. We komen elkaar weer tegen.’

Julia Op ten Noort stierf op 30 augustus 1994. Voor haar daden in de oorlog kreeg ze in Nederland tweeëneenhalf jaar gevang. Na een jaar en drie maanden  – ‘Eine tolle Zeit’ – kwam ze vrij.

Voor beeldmateriaal uit Heythuysen en Valkenburg in oorlogstijd zie:,https://beeldbankwo2.nl/nl/beelden/?q=heythuysen&mode=gallery&view=horizontal&page=1&reverse=0

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.