Zieke bespreking in Antalya

Hoe ziek moet je zijn om de wereld willens en wetens door leugen en bedrog te bedotten? Vandaag spraken de ministers van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov van Rusland en Dmytro Koeleba van het in oorlog verkerende Oekraine, met elkaar in het Turkse Antalya. Lang hadden ze niet nodig. Ze verlieten de verrgaderzaal zonder akkoord over een staakt-het-vuren noch over een humanitaire corridor vanuit Marioepol. Het laatste voorstel ligt nog ter tafel en kan  in werking treden als de Russen aangeven welke route veilig is.

Duidelijk is wel dat de Russen beklijven in hun zienswijze: je bent voor, of je bent tegen ons. Het is duidelijk dat van verzoening, in elk geval op korte termijn, geen sprake is.

Het Westen zou wel willen, maar straaljagers inzetten boven Oekraine is waarlijk een brug te ver vanwege de dreiging van een kernoorlog.

De Russen hebben Oekraine helemaal niet aangevallen, het is Oekraine die problemen veroorzaakt, aldus Lavrov. Oekraine heeft burgers gebruikt als ‘menselijk schild’. En de EU? ‘Die bedreigt Rusland al jaren met gevaarlijke wapens. Straks kunnen ze vanuit Oekraine terechtkomen bij terroristen.’

Westers experiment

Alle hoop op vooruitgang lijkt hiermee verloren. Oekraine is een westers experiment, aldus Lavrov. Hij onderstreept dat Rusland al jarenlang in de gaten had dat Oekraine zich tegen Rusland keerde. ‘Toen de NAVO Oekraïne vroeg om zich bij het blok aan te sluiten, en Oekraïne de opening van NAVO-bases en geheime biologische laboratoria toestond, brak het moment aan om onze westerse partners te vragen rationeel te handelen. Maar ik heb geen illusies dat het Westen een loyale partner is.’ Hij benadrukte dat Rusland er alles aan zal doen om te voorkomen dat het Westen zich uitbreidt naar gebieden die van vitaal belang zijn voor Rusland.

Lavrov zei verder dat er noch vrouwen noch kinderen werden gedood bij de aanval op Rusland. Hij legde de schuld daarvoor volledig bij het Azov-regiment, een rechts-extremistische groepering in het Oekrainse leger.

Het nucleair dreigement van Poetin schoof hij met klem terzijde. ‘Ik wil het niet geloven en ik geloof niet. De nucleaire kwestie wordt uitsluitend aangekaart door westerse partners, voornamelijk NAVO-leden.’ Lavrov suggereerde dat er een overeenkomst moet komen met de NAVO. ‘We hebben duidelijk gezegd dat de demilitarisering en de-nazificatie van Oekraïne verplicht is, omdat het niet alleen een militaire bedreiging is, maar ook een culturele bedreiging en een beschavingsbedreiging voor Rusland.’

Op de aantijging van Koeleba dat de de Russen een kraamkliniek in Marioepol beschoten antwoordde zijn Russische collega dat het Oekraïense nationalistische bataljon Azov de kraamkliniek in Marioepol als uitvalsbasis gebruikt. ‘Oekraïense nationalisten hebben eerder alle toekomstige moeders en personeel uit de kraamkliniek gehaald’, aldus Lavrov. ‘Het is aan jullie om conclusies te trekken over hoe het internationale publiek wordt gehersenspoeld.’

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.