Konijnenburg maakte Noordwijk tot badplaats

Soms leidt een graf tot een bijzonder verhaal. Op de Algemene Begraafplaats

Noordwijk algemene begraafplaats

Familiegraf van de Konijnenburgen in Noordwijk.

in Noordwijk, vlak bij het graf van Alfred Heineken, is het gerestaureerde familiegraf van de Konijnenburgen. Wie waren zij?

Zoon Willem Hendrik (1840-1904) zette de eerste stappen om  Noordwijk een badcultuur te geven. In 2016 vierde Noordwijk het 150-jarig bestaan als badplaats. Daarbij ging alle eer naar oud-burgemeester Pické (1866-1885), waarvan in Noordwijk een monument staat. Willem Hendrik van Konijnenburg, naar wie een straat is vernoemd, leek vergeten. Maar dat is onterecht. Burgemeester Pické gaf in 1883 weliswaar de aftrap voor de bouw van het fameuze Grand Hotel Huis ter Duin. Dit was een initiatief van de Duitse projectontwikkelaar Heinrich Tappenbeck. Maar het echte werk werd verricht door Willem Hendrik van Konijnenburg. Je krijgt wel heel sterk de indruk dat de gemeente van hem af wil, want ze vertikt het om het familiegraf van de Konijnenburgen te laten restaureren. Liever ruimen, een voornemen waar een groep Noordwijkse ondernemers  een stokje voor stak. Op 26 april 2019 werd het op hun kosten gerestaureerde graf opgeleverd.

Badkoetsjes

Badhotel

Badhotel Konijnenburg, Noordwijk.

De vader van Willem Hendrik was eigenaar van hotel-restaurant Hof van Holland (tegenwoordig een sjiek appartementenhotel) waar hij de grondlegger was van de bloemencultuur in Noordwijk. Zijn zoon opende aan het voormalige Calisplein – tegenwoordig Palaceplein – de dorpsherberg De Vergulde Waegen. In die tijd kwam de zee in trek bij de elite, want zout water en zeelucht zijn goed voor de gezondheid. In 1866 was vrij baden verboden daarom kocht Willem in Scheveningen – al sinds 1818 een badplaats – vier badkoetsjes die, onder begeleiding van badmeester Pieter Bedijn, tussen de bomschuiten van de vissers door de zee in reden, waarna de inzittenden zich met het Advertentie hotelzeewater plezierden. Zijn herberg floreerde en heette van toen af Badhotel Noordwijk aan Zee. Het was een hotel van stand waar gasten als Lodewijk van Deyssel, Jean-Louis Pissuise en Max Blokzijl (begenadigd spreker, later NSB’er en in 1946 gefusilleerd) kind aan huis waren. De kunstenaar Richard Roland Holst – een neef van de dichter Adriaan Roland Holst – vierde er in 1893 de verloving met Jet van der Schalk, beter bekend als de dichteres en socialiste Henriette (Jet) Roland Holst.

Na het overlijden van Willem in 1904 werd het badhotel gesloopt en vervangen door het Palace Hotel – tegenwoordig van Radison Blu.

Na de aanleg van de tramlijn van Leiden naar Noordwijk – 1885 – nam de naamsbekendheid van Noordwijk snel toe. Maar de horde bezoekers heeft nooit afbreuk gedaan aan de elegante sfeer van de statige hotels en restaurants die aan Noordwijk een bijzonder cachet verlenen.

Voor wie meer weten wil over Noordwijk alks badplaats bekijkt deze video.