Kasteel Doorwerth: Bewogen Stenen

Bewogen Stenen belicht de historie van Kasteel Doorwerth. Op de markt sinds 25 september september 2011.

De belangrijkste voorvallen in het ruim 750 jaar oude kasteel zijn door auteur Peter van Leeuwen beschreven binnen de context van de politieke en culturele ontwikkelingen op breder terrein. Het verhaal is gebaseerd op archief- en literatuuronderzoek. Het is geen geschiedenisboek, maar een historische roman.

Bewogen Stenen verlevendigt een bezoek aan kasteel Doorwerth. Willem III was er kind aan huis. Hij ondernam pogingen om de burcht in bezit te krijgen. Frederik Wilhem I, keurvorst van Brandenburg liep er rond. Tal van hoge adellijke families waren eigenaar van het kasteel, waaronder de Bentincks, die een belangrijke rol speelden in de Nederlandse en Britse politiek. Willem Bentinck was tot 1740 getrouwd met Charlotte-Sophie van Aldenburg: Een vrouw die uitgroeide tot een monument van de Verlichting. Zij onderhield een voortreffelijk relatie met Voltaire. De grote filosoof noemde haar ‘zijn beschermengel’.

Na de Bentincks kwamen de Van Brakells, die o.a. wegen lieten aanleggen. Rond de eeuwwisseling begon het grote verval, gestopt door toedoen van Frederic Adolph Hoefer, generaal b.d., die er een artilleriemuseum vestigde. De Tweede Wereldoorlog kwam de burcht niet ongeschonden door, maar daarna werd het veel beter. Er kwamen diverse musea en een restaurant, waar Erik Hazelhoff Roelfzema zijn Soldaat van Oranje schreef. Tegenwoordig is Kasteel Doorwerth eigendom van de stichting Geldersche Kasteelen.

In Bewogen Stenen lees je ook over spoken en over de gevangenis die aan Middeleeuwen doet denken, de tijd waarin draconische straffen werden voltrokken.

Bewogen Stenen, 114 pagina’s met foto’s en tekeningen, kost 15 euro. Uitgever: Kontrast Oosterbeek. Te koop in Kasteel Doorwerth en de boekhandel (ISBN 978 – 94 – 90834 – 16 – 6). Meer info over het oogstfeest in Kasteel Doorwerth en de reactie op het boek van het kasteel. Bewogen Stenen in De Veluwepost. De Gelderlander: gelderlander 20 9 2011