Ongezond voedsel op nummer één

Ongezond voedsel staat bij de super op nummer één.

Ruim 15 procent van de Nederlanders kampt met obesitas. We eten maar raak, bewegen te weinig en worden dikker en dikker. Veel van ons voedsel zit vol suiker, zout en vet en bevat weinig tot geen voedingswaarde.

Zelden prijzen ze bij de super bio-voeding aan.

De voedingsindustrie brengt zijn waar slim aan de klant. Smaak, structuur en verpakking verleiden ons tot aankoop. Modern voedsel, ontwikkeld in een lab, zit vol hulpstoffen die het lekker lang vers houden.

De publicist Teun van der Keuken, bekend van het televisieprogramma Keuringdienst van waarde, behandelt de voedingsindustrie in zijn boek De mens is een plofkip*. Plofkippen hebben een afschuwelijke eetlust. Binnen zes weken zijn ze behoorlijk uit de kluiten gewassen en rijp voor de slacht.

Diabetes

Qua voeding lijkt de mens op een ‘plofkip’ met alle negatieve gevolgen van dien. Obesitas kan een voorbode zijn van ellendige ziekten als diabetes, beroertes en zelfs kanker. Toch krijgen we maar geen genoeg van al dat in elkaar geflanst eten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en snacks.

Ongezonde voeding staat bij de super op nummer één. Zelden prijzen ze daar bio-voeding aan. Het gaat de voedingsindustrie niet om ons, maar om groei.

Greenwashing

Consumenten moeten hun eigen keuzes maken,  vindt de overheid. Maar de voeding- fabrikant blokkeert keuzes met marketing. Ongezonde voeding prijst hij aan als ´gezond´. McDonalds kleurt zijn M´tje groen ten teken van ‘gezond’. Ook de beleving speelt een grote rol. Nostalgie = beleving, het geeft de klant het gevoel dat zijn eten goed is en gezond, denk aan appeltaart van oma, die is fijn, lekker en gezond. Ook thee van Pickwick, altijd met een nostalgische koets op het pak, verkoopt goed. Of neem de ´biologische snacks´ of de ‘supergezonde’ cornflakes, altijd vol suiker, maar het verkoopt als een gek. ´Eerlijk geoogste koffiebonen´ idem dito. Het is allemaal greenwashing wat de klok slaat. De leverancier gaat het vooral om de omzet, de winst en tevreden aandeelhouders, de gezondheid van de koper interesseert hem niet.

Hamsteren, schreeuwt de super, koop tot je erbij neervalt. En je krijgt er geen genoeg van. We trappen er allemaal in. Heb je er wel eens bij stil gestaan wat er meer zit in een zak chips dan alleen flinterdunne schijfjes gefrituurde piepers? Een Chemisch stofje dat je alsmaar door laat eten.

Eet gezond

Eet gezond. Dat betekent drie maaltijden per dag en niet ‘grazen’, zoals de meesten doen. Hou je aan de schijf van vijf van het Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx). Doe je dat, dan kan je soms best een frietje met, frikandel of kroket eten.

*De mens is een plofkip is een uitgave van Thomas Rap.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.